Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О коэффициенте рентабельности горнодобывающих предприятий

О коэффициенте рентабельности горнодобывающих предприятий



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 13.05.2013 р. № 3316/7/99-99-15-04-01-17


   
   Міністерство доходів і зборів України надсилає для використання у роботі та інформування суб’єктів господарювання, що справляють плату за користування надрами для видобування корисних копалин, лист Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 19.04.13 р. № 263/07 про тимчасовий коефіцієнт рентабельності для гірничовидобувних підприємств, який застосовується для обчислення податкових зобов’язань з плати за користування надрами для видобування корисних копалин за розрахунковою вартістю одиниці видобутих корисних копалин (підпункт 263.6.9 пункту 263.6 статті 263 розділу XI Податкового кодексу України) у 2013 році.
   
   Додаток: лист ДКЗ України від 19.04.13 р. № 263/07 <...>.
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

   
   
Додаток

   
   Лист Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 19.04.13 р. № 263/07
   
   <...>
   
   На лист Державної податкової служби України від 02.04.13 р. № 3620/5/15.2116 щодо встановлення тимчасового коефіцієнта рентабельності гірничодобувного підприємства(Крмпе) для застосування платниками при обчисленні податкових зобов’язань у 2012 році на ділянках надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконані, повідомляємо наступне.
   
   Пунктом 27 Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр,затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.05.97 р. № 432, встановлено, що «Умовно балансові та позабалансові запаси, що залучаються до розробки, переводяться до балансових». Відповідно запаси корисних копалин, що рентабельно розробляються на ділянках надр, де геолого-економічна оцінка ще не виконана, належить розглядати як балансові видобувні запаси.
   
   Абзацом шостим пункту 3 цієї Класифікації визначено, що ознакою балансових видобувних запасів корисних копалин є рентабельність виробничої діяльності гірничодобувного підприємства з їхньої розробки, яка перевищує ставку рефінансування НБУ.
   
   Так як до блоків балансових видобувних запасів під час їхнього підрахунку включаються запаси, рентабельність розробки яких дорівнює або перевищує ставку рефінансування НБУ, усереднена рентабельність розробки балансових запасів усієї ліцензійної ділянки завжди перевищує цей показник і, відповідно, коефіцієнт рентабельності підприємства, як усереднений показник, що встановлюється на значний проміжок часу, перевищує ставку рефінансування НБУ.
   
   Для прибутково працюючого підприємства, накопичений дисконтований грошовий потік від виробничої діяльності якого є позитивним, усереднена рентабельність розробки запасів усієї ліцензійної ділянки має перевищувати ставку рефінансування НБУ в 1,65 і більше разів.
   
   На поточний час облікова ставка НБУ складає 7,5 %, і відповідний їй мінімальний тимчасовий коефіцієнт рентабельності гірничодобувного підприємства має бути рівним 0,125, як і в 2012 році.
   
   Наведена величина тимчасового коефіцієнта рентабельності гірничодобувного підприємства визначається як мінімально можлива для беззбитково працюючого підприємства в поточних економічних умовах, що визначаються обліковою ставкою НБУ, рівною 7,5 %, і рекомендується ДКЗ для застосування платниками при обчисленні податкових зобов’язань у 2013 році на ділянках надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин та належне визначення Крмпе ще не виконані.
   
   Голова ДКЗ
   
Г. Рудько

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям