Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении и декларировании доходов граждан

О налогообложении и декларировании доходов граждан



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.09.2013 р. N 12104/6/99-99-17-03-03-1
5

   
   Міністерство доходів і зборів України <...> розглянуло звернення <...> з питань оподаткування та декларування доходів громадян і, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України, повідомляє таке.
   
   Статтею 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755 (далі - ПКУ) передбачено надання контролюючим органом платнику податків податкової консультації.
   
   Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Податкова консультація - це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
   
   Згідно з п. 52.1 ст. 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення цим контролюючим органом. Отже, безпосередньо платнику податків контролюючий орган надає податкову консультацію згідно із ст. 52 ПКУ.
   
   Водночас повідомляємо, що ст. 9 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. N 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" передбачено, що валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов'язковому декларуванню.
   
   Крім того, обов'язковість подання суб'єктами підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, валютної декларації до органів державної податкової служби визначена статтею 1 Указу Президента України від 18.06.94 р. N 319/94 "Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами".
   
   Форму Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.12.95 р. N 207 "Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами" (далі - Наказ N 207).
   
   Відповідно до вимог п. 2 Наказу N 207 декларування валютних цінностей, доходів та майна здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності за наведеною формою в регіональних відділеннях Національного банку України та в державних податкових інспекціях за місцем знаходження суб'єктів підприємницької діяльності. Враховуючи викладене, декларування валютних цінностей, доходів та майна здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності.
   
   Разом з тим, згідно з формою Декларації в розділах II - III відображаються кошти та майно, що знаходяться за межами України з порушенням термінів розрахунків, встановлених ст. 1 і 2 Закону України від 23.09.94 р. N 185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Крім того, в цих розділах зазначаються вкладення на рахунках, відкритих в іноземних банках, до статутних фондів іноземних підприємств за кордоном тощо та інше майно.
   
   У розділі V Декларації відображаються інформаційні відомості щодо здійснення суб'єктами підприємницької діяльності зовнішньоекономічної діяльності в поточному році, які заповнюються наростаючим підсумком з початку звітного року.
   
   Отже, у випадку якщо валютні кошти або майно знаходяться за межами України, суб'єкт підприємницької діяльності подає Декларацію про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами.
   
   Наказом N 207 не передбачено механізму подання суб'єктами підприємницької діяльності уточнюючої Декларації про валютні цінності. У разі якщо резидент самостійно виявив помилку в Декларації про валютні цінності, але така Декларація вже ним була подана, має місце порушення порядку декларування валютних цінностей, що тягне за собою накладення на резидента штрафних санкцій, передбачених п. 2.7 Положення про валютний контроль, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 08.02.2000 р. N 49.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям