Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении операций по расчетам в инвалюте

О налогообложении операций по расчетам в инвалюте



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.04.2014 р. N 6744/6/99-99-19-03-02-15
   
   Щодо оподаткування операцій з розрахунками в інвалюті

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо оподаткування операцій з розрахунками в іноземній валюті, який надійшов від Української асоціації підприємств легкої промисловості листом від 11.11.2013 р. N 1-173, і повідомляє.
   
   Відповідно до пп. "б" п. 17 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс) тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року звільняється від оподаткування прибуток, отриманий від основної діяльності підприємств легкої промисловості (групи 17 - 19 КВЕД ДК 009:2005), крім підприємств, які виробляють продукцію на давальницькій сировині.
   
   При цьому на перехідний період до 1 січня 2012 року до підприємств легкої промисловості, які на час набрання чинності положеннями Кодексу мають укладені договори щодо виробництва продукції на давальницькій сировині, термін виконання яких закінчується протягом установленого періоду, дозволяється застосовувати положення зазначеного пункту.
   
   Для платників податків, зазначених у пп. 15 - 19 підрозділу 4 розділу XX Кодексу, протягом дії відповідного із цих пунктів визначення курсових різниць від перерахунку заборгованості (зобов'язання), вираженої в іноземній валюті, яка буде отримана або сплачена у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалента, що виникає за операціями, пов'язаними з діяльністю, прибуток (дохід) від якої звільняється від оподаткування (у тому числі зі створенням та переоснащенням матеріально-технічної бази), здійснюється на суму повного або часткового погашення заборгованості (зобов'язання) на дату здійснення такого погашення. Фінансовий результат, отриманий внаслідок перерахунку такої заборгованості (зобов'язання), обліковується разом із результатами діяльності платника податку, прибуток (дохід) від якої звільняється від оподаткування, відповідно до пункту 152.11 статті 152 Кодексу щодо ведення окремого обліку (п. 21 підрозділу 4 розділу XX Кодексу).
   
   Таким чином, визначення фінансового результату від перерахунку заборгованості, вираженої в іноземній валюті, стосується лише заборгованості, передбаченої п. 21 підрозділу 4 розділу XX Кодексу.
   
   Разом з тим визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку (пп. 153.1.3 п. 153.1 ст. 153 Кодексу).
   
   При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) враховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) - у складі витрат платника податку.
   
   Відповідно до п. 152.11 ст. 152 Кодексу платники податку, дохід (прибуток) яких повністю та/або частково звільнено від оподаткування цим податком, а також ті, що провадять діяльність, яка підлягає патентуванню, ведуть окремий облік доходу (прибутку), який звільняється від оподаткування згідно з нормами Кодексу, або доходу, отриманого від діяльності, що підлягає патентуванню. При цьому до складу витрат таких платників податку, пов'язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування, не включаються витрати, пов'язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку).
   
   З огляду на викладене визначення курсових різниць від перерахунку заборгованості, вираженої в іноземній валюті, за операціями, пов'язаними з діяльністю, прибуток (дохід) від якої звільняється від оподаткування податком на прибуток, здійснюється відповідно до п. 21 підрозділу 4 розділу XX Кодексу.
   
   До інших операцій з іноземною валютою застосовуються правила, встановлені п. 153.1 ст. 153 Кодексу. При цьому доходи та витрати від таких операцій відображаються у податковому обліку з урахуванням вимог п. 152.11 ст. 152 Кодексу.
   
   
   Перший заступник Міністра
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям