Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О необходимости регистрировать Книгу учета доходов и расходов, в случае отсутствия деятельности

О необходимости регистрировать Книгу учета доходов и расходов, в случае отсутствия деятельности



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ МІНДОХОДІВ У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.12.2013 р. № 979/10/24-00-17-01-19
   
   Про надання податкової консультації

   Головне управління Міндоходів у Чернівецькій області, розглянуло Ваше звернення <...> та керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі по тексту — ПКУ), повідомляє наступне.
   
   Пунктом 44.1 статті 44 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
   
   Відповідно до п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи — підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга) та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Форма Книги та порядок її ведення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику. Зокрема, форма Книги, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481.
   
   Згідно зі ст. 121 ПКУ ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафних санкцій.
   
   Статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 17 грудня 1984 року № 8074-Х із змінами та доповненнями визначено, що не ведення обліку або неналежне, ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення адміністративного штрафу.
   
   Отже, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування зобов'язана вести Книгу обліку доходів і витрат. У разі не реєстрації (не ведення) Книги обліку доходів та витрат до фізичної особи — підприємця застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 121 Податкового кодексу України та ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
   
   Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Заступник начальника
В.В. Кіпалас

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям