Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке проведения процедуры перерегистрации РРО

О порядке проведения процедуры перерегистрации РРО



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.01.2014 р. N 55/7/99-99-18-02-03-17
   
   Про порядок проведення процедури перереєстрації РРО

   
   Міністерство доходів і зборів України з метою забезпечення належного обліку реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та книг обліку розрахункових операцій (далі - книги ОРО) суб'єктів господарювання, які змінили місцезнаходження, повідомляє наступне.
   
   Процедуру переведення суб'єктів господарювання на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого у зв'язку із зміною адміністративно-господарської одиниці визначено Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. N 1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за N 1562/20300.
   
   Наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 р. N 417 "Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.09.2013 р. за N 1616/24148 (далі - Наказ N 417), змінено порядок проведення процедури перереєстрації РРО та книг ОРО.
   
   У зв'язку зі зміною місцезнаходження та переведенням суб'єкта господарювання до іншого органу Міндоходів здійснюється перереєстрація РРО та книг ОРО.
   
   Після взяття на облік в органі Міндоходів за новим місцезнаходженням для проведення перереєстрації РРО суб'єкту господарювання необхідно надати наступні документи:
   
   • заяву про реєстрацію РРО за формою N 1-РРО (N 1-РРОВ) з позначкою "Перереєстрація" (далі - реєстраційна заява);
   
   • реєстраційне посвідчення за формою N 3-РРО (N 3-РРОВ);
   
   • довідку про опломбування РРО (у разі внесення змін, що потребують переопломбування касового апарату).
   
   Слід відмітити, що відповідно до Наказу N 417 фіскальний номер не змінюється при проведенні процедури перереєстрації РРО та зберігається до дати скасування реєстрації РРО. Суб'єкту господарювання, який змінив місцезнаходження, не потрібно звертатися до органу Міндоходів за місцем розташування господарської одиниці.
   
   За результатами розгляду реєстраційної заяви та у разі відсутності підстав для відмови у перереєстрації РРО приймається рішення про перереєстрацію.
   
   Посадовою особою контролюючого органу до підсистеми "Реєстрація та облік РРО та КОРО" (далі - Підсистема) вводиться податковий номер суб'єкта господарювання. За умови перебування на обліку в органі Міндоходів в електронну форму реєстраційної заяви підтягуються облікові дані суб'єкта господарювання та інформація про нескасовані фіскальні номери РРО і господарські одиниці, на підставі даних органу Міндоходів за попереднім місцем обліку, для можливості вибору касового апарата, щодо якого проводиться процедура перереєстрації.
   
   Після завершення внесення даних реєстраційної заяви Підсистема:
   
   • зберігає дату реєстрації в органі Міндоходів реєстраційної заяви як дату перереєстрації РРО за новим місцем обліку суб'єкта господарювання;
   
   • автоматично зберігає запис з даними про реєстрацію та облік РРО для органу Міндоходів за новим місцем обліку суб'єкта господарювання, який буде доступний і органу Міндоходів за адресою господарської одиниці, де використовується РРО;
   
   • в записі щодо РРО контролюючого органу за попереднім місцем обліку формує дату завершення перебування на обліку РРО, яка також відповідає даті перереєстрації.
   
   У разі проведення перереєстрації роздруковується та видається суб'єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення, в якому дата реєстрації РРО та дата початку обліку РРО в органі Міндоходів за адресою господарської одиниці не змінюються.
   
   Процедура перереєстрації книг ОРО у зв'язку із зміною місцезнаходження суб'єкта господарювання здійснюється аналогічно.
   
   Документи щодо реєстрації РРО (книг ОРО), наявні в органі Міндоходів за попереднім місцем обліку, долучаються до облікової справи платника податків для передачі до органу Міндоходів за основним місцем обліку.
   
   Додатково інформуємо, що Міністерством доходів і зборів України 26.12.2013 р. подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України наказ "Про внесення змін до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій", яким обумовлено внесення змін до додатків 1 та 2 вказаного порядку.
   
   Проект наказу для ознайомлення оприлюднено 12.11.2013 р. на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України за адресою:
   
   Головна => Діяльність => Регуляторна політика => Проекти регуляторних актів => 2013 рік.
   
   З огляду на викладене, Міністерство доходів і зборів України повідомляє про необхідність доведення листа до відома підпорядкованих органів Міндоходів для забезпечення належного дотримання положень Наказу N 417 при проведенні процедур перереєстрації РРО та книг ОРО.
   
   
   Директор Департаменту
   розвитку IT, електронних
   сервісів та обліку платників
   
О. Теньков

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям