Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О правомерности работы систем онлайн-расчетов "WebMoney" и других систем онлайн-расчетов и электронных денег

О правомерности работы систем онлайн-расчетов "WebMoney" и других систем онлайн-расчетов и электронных денег



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 17.07.2013 р. N 367/2/99-99-22-01-02

   Міністерство доходів і зборів України на запит Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій ВРУ від 01.07.2013 р. N 04-22/12-110 щодо правомірності роботи систем онлайн-розрахунків "WebMoney" та інших систем онлайн-розрахунків та електронних грошей повідомляє таке.
   
   У п. 6 Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою НБУ від 4 листопада 2010 року N 481 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань регулювання випуску та обігу електронних грошей", передбачено, що:
   
   особа, яка має намір створити систему електронних грошей та здійснювати випуск електронних грошей, зобов'язана узгодити з НБУ правила системи електронних грошей до здійснення випуску електронних грошей;
   
   платіжна організація платіжної системи, створеної резидентом, члени/учасники якої мають намір здійснювати випуск електронних грошей, зобов'язана узгодити з НБУ правила системи електронних грошей до здійснення випуску електронних грошей;
   
   банк, який є членом/учасником міжнародної платіжної системи та має намір здійснювати випуск електронних грошей та/або інші операції з електронними грошима на території України з використанням цієї міжнародної платіжної системи, зобов'язаний узгодити з НБУ правила здійснення операцій з електронними грошима до здійснення таких операцій.
   
   За даними НБУ, який є регулятором ринку електронних платежів в Україні, за сукупністю ознак система онлайн-розрахунків "WebMoney" є електронними грошима, а надавати послуги, пов'язані з електронними платежами, на території держави можна лише після відповідної реєстрації та отримання ліцензії НБУ. На сьогодні платіжна система "WebMoney" відповідної ліцензії НБУ не має.
   
   Проте згідно зі ст. 512 та ст. 656 ЦКУ як засіб платежу можуть використовуватись не тільки електронні гроші, а й права вимоги, які потім обмінюються на товари або послуги.
   
   Позицію Міністерства доходів і зборів України з приводу ситуації, що склалась навколо роботи системи онлайн-розрахунків "WebMoney", висвітлено на веб-порталі Міндоходів.
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям