Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении информации относительно предприятий с наибольшими рисками неуплаты налогов

О предоставлении информации относительно предприятий с наибольшими рисками неуплаты налогов



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.08.2013 р. N 9080/6/99-99-22-04-02-15

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист щодо надання інформації з окремих питань та повідомляє таке.
   
   Міністерством доходів і зборів України (далі - Міндоходів) відповідно до п. 77.2 ст. 77 Кодексу послідовно впроваджується принцип мінімізації втручання у господарську діяльність сумлінних платників податків, згідно з яким до планів перевірки включаються лише підприємства, які мають ризики несплати податків та зборів.
   
   Для виконання визначених функцій та завдань підрозділами Міндоходів використовується зібрана податкова інформація та результати її опрацювання (п. 74.2 ст. 74 Кодексу).
   
   Згідно зі ст. 72 Кодексу для забезпечення діяльності податкових органів використовується, зокрема, інформація про фінансово-господарські операції платників податків, про результати здійснення державного контролю за господарською діяльністю платника податків, за результатами податкового контролю.
   
   Також відповідно до п. 73.5 ст. 73 Кодексу з метою отримання податкової інформації органи державної податкової служби мають право проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків.
   
   Таким чином, наявний у Міндоходів обсяг інформації дозволяє формувати переліки підприємств з найбільшими ризиками несплати податків з мінімальним втручанням у бізнес та виключенням впливу людського фактора.
   
   У подальшому проводиться доперевірочний аналіз цих підприємств та у разі виявлення ризиків заниження об'єкта оподаткування вживаються заходи контрольно-перевірочної роботи, передбачені чинним законодавством.
   
   Порядок оформлення результатів документальних перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. N 984, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.01.2011 р. за N 34/18772.
   
   Чинні законодавчі норми, судова практика передбачають необхідність контролюючим органам при зборі доказової бази щодо здійснення платником податків операцій з сумнівними контрагентами досліджувати рух активів у процесі здійснення господарської операції, встановлення спеціальної податкової правосуб'єктності учасників господарської операції, досліджувати факт здійснення господарської операції, можливу юридичну дефектність відповідних первинних документів.
   
   Одночасно зазначаємо, що відповідно до наказу Міндоходів від 14.06.2013 р. N 165 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації та проведення камеральних перевірок податкової звітності платників податків, крім перевірок податкової декларації про майновий стан і доходи та податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця" наказ Державної податкової адміністрації України від 18.04.2008 р. N 266 "Про організацію взаємодії органів державної податкової служби при проведенні перевірок податкових декларацій з податку на додану вартість з урахуванням інформації розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів" втратив чинність.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям