Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении регистраторов расчетных операций и книг учета расчетных операций

О применении регистраторов расчетных операций и книг учета расчетных операций



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 31.10.2013 р. N 22949/7/99-99-18-02-03-17

   
   Міністерство доходів і зборів України у зв'язку із набранням чинності 18 жовтня 2013 року наказу від 28.08.2013 N 417 "Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій" повідомляє наступне.
   
   Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 N 417, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 19.09.2013 за N 1618/24150 (далі - Порядок N 417), внесено зміни до титульних сторінок книг обліку розрахункових операцій на РРО та на господарську одиницю (далі - книга ОРО).
   
   На сьогодні суб'єкти господарювання у зв'язку із завчасним придбанням екземплярів книг ОРО за формою, встановленою попереднім Порядком реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.02.2001 за N 106/5297 (далі - Порядок N 614), та/або відсутністю книг ОРО нової форми звертаються до органів доходів і зборів для реєстрації книг ОРО, форму яких затверджено Порядком N 614.
   
   З метою уникнення скарг суб'єктів господарювання вважаємо за необхідне приймати до реєстрації в органах доходів і зборів книги ОРО, форму яких затверджено Порядком N 614.
   
   Перед реєстрацією книги ОРО суб'єкт господарювання повинен забезпечити внесення на титульну сторінку:
   
   - книги ОРО на РРО - інформації щодо моделі та заводського номера зовнішнього модему РРО (у разі його наявності в РРО) та щодо назви і адреси господарської одиниці;
   
   - книги ОРО на господарську одиницю - інформації щодо місцезнаходження / місця проживання суб'єкта господарювання.
   
   Такі доповнення на титульній сторінці книги ОРО засвідчуються підписом посадової особи та печаткою відповідального підрозділу органу доходів і зборів.
   
   Ведення розділів книг ОРО здійснюється суб'єктом господарювання відповідно до форми книги ОРО, встановленої Порядком N 614, яка таким суб'єктом господарювання була зареєстрована на РРО або господарську одиницю. При заповненні розділів книги ОРО за формою, встановленої Порядком N 417, до внесення відповідних змін до чинного нормативно-правового акта, суб'єкту господарювання необхідно враховувати наступне.
   
   У розділі 3 "Облік розрахункових квитанцій" книги ОРО на РРО у графі "Номери фіскальних чеків за контрольною стрічкою" вносяться дані першого фіскального чека на початок робочого дня та дані останнього фіскального чека перед виходом РРО з ладу, у графі 3 "Початок використання" та графі 4 "Закінчення використання" зазначається дата, час та серія, номер розрахункової квитанції. У розділі "Облік розрахункових квитанцій та руху готівки" книги ОРО на господарську одиницю: у графі 3 "Сума готівки" заповнюється інформація про службове внесення та службову видачу, у графі 4 "Сума розрахунків" вносяться дані про загальну суму розрахунків та за ставкою ПДВ 20 %.
   
   З огляду на викладене, Міністерство доходів і зборів України повідомляє про необхідність доведення листа до відома підпорядкованих органів доходів і зборів та суб'єктів господарювання.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям