Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении штрафных санкций по налогу на доходы физических лиц

О применении штрафных санкций по налогу на доходы физических лиц



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.05.2014 р. № 10262/5/99-99-17-02-01-16

   Щодо застосування штрафних санкцій з податку на доходи фізичних осіб
   (витяг)

   <...>
   
   Відповідно до п. 119.2 ст. 119 Кодексу неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.
   
   Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.
   
   Передбачені цим пунктом штрафи не застосовуються у випадках, коли недостовірні відомості або помилки у податковій звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку виникли у зв'язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ст. 169 Кодексу та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 Кодексу.
   
   Згідно із п. 169.4 ст. 169 Кодексу роботодавець платника податку зобов'язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування податкової соціальної пільги, з урахуванням положень абзацу другого п. 167.1 ст. 167 Кодексу, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги:
   
   а) за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;
   
   б) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених п.п. 169.2.3 п. 169.2 цієї статті;
   
   в) під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.
   
   Враховуючи зазначене, з 1 січня 2014 року норма, визначена п. 119.2 ст. 119 Кодексу, розповсюджується на випадки, коли роботодавцем проводиться виправлення недостовірних відомостей або помилок у податковому розрахунку ф. № 1ДФ за наслідками перерахунку суми доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати.
   
   Процедура застосування штрафних санкцій, визначених п. 119.2 ст. 119 Кодексу, передбачає складання акта перевірки, в якому відображається встановлене порушення.
   
   Відповідно до п. 11 підрозділу 10 розд. XX Кодексу штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішення про застосування таких штрафних (фінансових) санкцій.
   
   Отже, з 1 січня 2014 року норма, визначена п. 119.2 ст. 119 Кодексу, поширюється на випадки подання уточнених податкових розрахунків ф, № 1 ДФ за звітні періоди 2013 року.
   
   <...>
   
   Перший заступник Міністра
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям