Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О привлечении к административной ответственности должностных лиц за нарушение Закона от 08.07.2010 г. N 2464-VI

О привлечении к административной ответственности должностных лиц за нарушение Закона от 08.07.2010 г. N 2464-VI



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.01.2014 р. N 68/7/99-99-17-03-01-17
   
   Щодо притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб за порушення Закону від 08.07.2010 р. N 2464-VI

   
   Міністерство доходів і зборів України надає роз'яснення з питань щодо притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб за порушення Закону України від 8 липня 2010 року N 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464).
   
   Відповідно до статті 26 Закону N 2464 посадові особи платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) несуть адміністративну відповідальність за:
   
   • порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску;
   
   • неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску;
   
   • подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, інших відомостей, передбачених Законом N 2464.
   
   Законом України від 4 липня 2013 року N 406-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи" було виключено зі статті 25 пункт 4 щодо застосування штрафних санкцій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності по єдиному внеску, при цьому за зазначене правопорушення до посадових осіб - платників єдиного внеску застосовується адміністративна відповідальність.
   
   Провадження у справах про адміністративні правопорушення здійснюється в порядку, встановленому Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс), а саме статтею 1651 "Порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".
   
   Крім того, статтею 2342 Кодексу органи доходів і зборів розглядають справи про адміністративні правопорушення, зокрема про порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (стаття 1651). Від імені органів доходів і зборів розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівники органів доходів і зборів та їх заступники.
   
   Указом Президента України "Про Міністерство доходів і зборів України" від 18.03.2013 р. N 141/2013 визначено Міндоходів України головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. На виконання функціональних повноважень щодо адміністрування єдиного внеску Міндоходів здійснює у випадках, передбачених законом, провадження у справах про адміністративні правопорушення, складає звітність щодо стану розрахунків платників податків і зборів із бюджетом та сплати єдиного внеску, а також інших показників роботи за напрямами діяльності, застосовує до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції за порушення податкового та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на Міндоходів України, стягує до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірах, встановлених Податковим кодексом України.
   
   Положеннями п. 111.1 ст. 111 Податкового кодексу за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовується юридична відповідальність, у тому числі й адміністративна.
   
   За визначенням глосарію Податкового кодексу (пп. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14), грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.
   
   При цьому (пп. 14.1.265 п. 14.1 ст. 14) штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності. У розумінні ст. 27 КУпАП штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.
   
   Зазначений понятійний апарат кореспондується із функціями органів доходів і зборів (пп. 191.1.34 п. 191.1 ст. 19) щодо забезпечення визначення в установлених цим Кодексом, іншими законами України випадках сум податкових та грошових зобов'язань платників податків, застосування і своєчасне стягнення сум передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи доходів і зборів. Реалізація такої функції можлива при використанні повноважень (пп. 20.1.19 п. 20.1 ст. 20) щодо застосування та стягнення до бюджету штрафних санкцій. Зазначене кореспондується і з тим, що згідно з положеннями ст. 25 Закону N 2464 органи доходів і зборів застосовують штрафні санкції, які сплачуються до бюджету.
   
   Згідно з пунктом 22 частини другої статті 29 Бюджетного кодексу України кошти від санкцій (штрафи, пеня тощо), що застосовуються відповідно до закону (крім штрафів, визначених пунктами 11, 12 і 13 частини першої статті 69 цього Кодексу, та штрафів, що зараховуються до спеціального фонду згідно із законом про Державний бюджет України), належать до доходів загального фонду Державного бюджету України.
   
   Виходячи із системного аналізу вищевикладених положень законодавчих актів, вбачається, що у розумінні Податкового кодексу, Закону N 2464 та КУпАП штрафні санкції (штрафи) за порушення законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи доходів і зборів, повинні сплачуватись до державного бюджету за кодом бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції" відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14.01.2011 р. N 11.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям