Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О вступлении в силу нового Положения о регистрации плательщиков НДС

О вступлении в силу нового Положения о регистрации плательщиков НДС



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.02.2014 р. № 4764/7/99-99-18-02-01-17

   
ГУ Міндоходів в АР Крим,
    областях, містах Києві та Севастополі,
    Міжрегіональне головне управління –
    Центральний офіс з обслуговування ВПП

   
Про набрання чинності нового Положення про реєстрацію платників ПДВ

   Міністерство доходів і зборів України інформує про те, що з 25 лютого 2014 року набрав чинності наказ від 16.01.2014 № 26 “Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.02.2014 за № 232/25009 (бюлетень “Офіційний вісник України” № 15 від 25.02.2014).
   
   Одночасно із зазначеним наказом набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 22.01.2014 за № 17, відповідно до положень якого втрачає чинність наказ Міністерства фінансів України від 07.11.2011 № 1394 “Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість”.
   
   У новому Положенні збережені основні процедури та строки реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ, що діяли до 1 січня 2014 року.
   
   Разом з цим Положенням забезпечено реалізацію норм законів України від 05 вересня 2013 року № 441-VII “Про внесення змін до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків” та № 443-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків”, від 24 жовтня 2013 року № 657-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень” (про норми цих законів підпорядковані органи доходів і зборів були поінформовані листом Міндоходів від 09.01.2014 № 150/7/99-99-18-02-01-17 “Щодо окремих питань реєстрації платників ПДВ”).
   
   Зокрема, у новому Положенні передбачено:
   
   право суб’єктів господарювання подавати заяви на добровільну реєстрацію платником ПДВ під час реєстрації бізнесу державному реєстратору або до органів доходів і зборів в електронному вигляді за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (зміни до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України).
   
   оприлюднення на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та офіційному веб-сайті Міндоходів України даних про реєстрацію суб’єктів господарювання платниками ПДВ в органах доходів і зборів (зміни до п. 183.13 ст. 183, п. 209.10 ст. 209 Податкового кодексу України);
   
   відміну свідоцтв про реєстрацію платників ПДВ та забезпечення права платників ПДВ отримати витяги із реєстру платників ПДВ в органах доходів і зборів (зміни до п. 183.9 ст. 183 Податкового кодексу України).
   
   Звертаємо увагу на те, що наказом:
   
   затверджено форми нових документів (запитів на отримання інформації з реєстру платників ПДВ, витягу та довідки з цього реєстру, журналу анулювання реєстрації платників податку на додану вартість);
   
   скасовано обов’язок суб’єкта господарювання надавати до контролюючого органу разом із заявою про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування (ф.№ 1-РС) витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
   
   спрощено процедуру скасування рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника ПДВ – контролюючий орган вноситиме до реєстру платників ПДВ відповідний запис про реєстрацію платника ПДВ без подання останнім реєстраційної заяви з позначкою “Перереєстраціяˮ.
   
   Враховуючи викладене, прошу довести зазначене до відома підпорядкованих органів доходів і зборів та забезпечити безумовне дотримання цими органами вимог нового Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, провести роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо змін у порядку реєстрації платників ПДВ.
   
   
   Директор Департаменту розвитку ІТ,
   електронних сервісів та обліку платників
О.В. Теньков

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям