Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О заполнении отчетности по ЕСВ

О заполнении отчетности по ЕСВ



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.12.2013 р. N 17926/6/99-99-17-03-01-16
   
   Про заповнення звітності з єдиного внеску на соціальне страхування

   Міністерство доходів і зборів України розглянуло <...> звернення <...> щодо нарахування та утримання єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і в межах свої компетенції повідомляє наступне.
   
   Відповідно до спільного наказу Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров'я "Про внесення змін до умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення" від 15.08.2013 р. N 503/721 (далі - наказ N 503) з 1 січня 2013 року змінено посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення.
   
   Пунктом 1.3 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України 09.09.2013 р. N 454 <...> (далі - Порядок), встановлено порядок, строки подання звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено суми єдиного внеску до органів доходів і зборів, та його форму.
   
   Відповідно до пункту 2.1 Порядку звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника з місцем взяття на облік в органах доходів і зборів в один із таких способів:
   
   - засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку визначеному законодавством;
   
   - на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника і скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;
   
   - на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п'яти.
   
   Згідно з пунктом 3.1 Порядку страхувальники, крім зазначених у пунктах 3.5, 3.6 цього розділу, а також страхувальники, зазначені в пункті 3.2 цього розділу, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФО - підприємцем, якщо виконувані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у частині подання звіту за таких осіб зобов'язані формувати та подавати до органів доходів і зборів звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду.
   
   Звітним періодом є календарний місяць.
   
   Звіт подається за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку.
   
   Враховуючи пункт 4.1 Порядку, звіт формується на підставах бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення виплат (доходу)), на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок.
   
   В пункті 4.9 Порядку зазначено, що таблиця 6 Додатку 4 до цього Порядку призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Такі відомості формуються з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб, визначених у додатку 2 до цього Порядку.
   
   Графа 10 "Код типу нарахувань" заповнюється страхувальником лише у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань 1-12.
   
   Відповідно до типу нарахувань 2 сума заробітної плати (доходу) нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму єдиного внеску.
   
   При відображенні сум донарахування заробітної плати за січень- серпень 2013 року відповідно до наказу N 503 в таблиці 6 додатка 4 до Порядку і реквізиті 11 зазначаються місяць та рік, за які проведено донарахування та у відповідних реквізитах - суми донарахованого заробітку (доходу) та суми єдиного внеску. Суми донарахувань уносяться окремо до поля відповідного місяця.
   
   Заступник Міністра
A. Iгнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям