Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об электронной отчетности РРО при отсутствии электроэнергии или Интернета

Об электронной отчетности РРО при отсутствии электроэнергии или Интернета



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.03.2014 р. № 4479/6/99-99-18-03-01-15
   
   Щодо електронного звітування РРО за відсутності електроенергії чи Інтернету

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло звернення <…> щодо відповідальності суб'єктів господарювання при неподанні до органів доходів і зборів звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій та повідомляє таке.
   
   У зв'язку із введенням в дію з 01.01.2013 норм п. 7 ст. З Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) для суб'єктів господарювання є обов'язковим подання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв'язку за технологією Національного банку України.
   
   Стосовно шляхів передачі контрольно-звітної інформації РРО органам доходів і зборів слід зауважити, що п. 7 ст. З Закону № 265 передбачена передача інформації дротовими або бездротовими каналами зв'язку, тобто інформація в електронному вигляді може передаватись мережами дротового або бездротового Інтернету, каналами дротового і мобільного зв'язку.
   
   Відповідно до п. 3.1.2 Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів передачі даних, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 17.10.2012 за № 1743/22055, РРО з модемом повинен, зокрема, забезпечувати накопичення контрольно-звітної інформації у разі неможливості передачі її через порушення зв'язку із сервером обробки інформації з будь-яких причин та автоматичну передачу накопиченої інформації до сервера обробки інформації після відновлення зв'язку, забезпечувати індикацію справного та несправного стану модему та каналу передачі інформації. Також відбувається блокування проведення розрахункових операцій у разі виникнення технічної несправності модема, який до нього приєднаний, за винятком несправності каналу передачі інформації (тільки для РРО з КСЕФ) та неможливості передачі контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформації протягом 72 годин.
   
   Згідно з п. 9 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 № 199 блокування виконання функцій реєстратора знімається після усунення причини його виникнення.
   
   Таким чином, якщо після виконання «Z»-звіту РРО протягом 72 годин сервером не отримано контрольно-звітної інформації від РРО, він блокується, Разом з тим, одразу після відновлення зв'язку РРО автоматично передасть накопичену інформацію до сервера і буде розблокований.
   
   Відповідно до п.п. 26 п. 39 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 № 295 оператори, провайдери зобов'язані усунути пошкодження телекомунікаційної мережі та відновити доступ до послуг в строки, визначені Адміністрацією державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.
   
   Згідно з наказом Адміністрації державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України від 28.12.2012 № 803 «Про затвердження Показників якості послуг із передачі даних, доступу до Інтернету та їх рівнів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.01.2013 за № 135/22667 нормативний час усунення пошкодження телекомунікаційної мережі та відновлення доступу до послуг з встановленими значеннями показників якості – не більше, як одна доба.
   
   Також, згідно з п. 38 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 1357, енергопостачальник зокрема зобов'язаний забезпечувати надійне постачання електроенергії згідно з умовами ліцензії та договору, приймати письмові та усні повідомлення (у тому числі засобами зв'язку) споживачів щодо порушення електропостачання та вживати заходів до відновлення електропостачання та приведення показників якості у відповідність з вимогами нормативних документів.
   
   Відповідно до параграфів 19 та 20 глави 2 розділу І Правил улаштування електроустановок, зокрема визначено, що перерви електропостачання, необхідні для ремонту або заміни пошкодженого елемента системи електропостачання, не більше однієї доби.
   
   Слід зазначити, що згідно з ст. 5 Закону № 265 на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.
   
   Щодо взаємовідносин між користувачами РРО, центрами сервісного обслуговування, операторами зв'язку, провайдерами телекомунікаційних послуг та енергопостачальниками слід зауважити наступне.
   
   Згідно з ст. 19 Конституції України від 28 червня 1996 року органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України,
   
   Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI визначено функції органів доходів і зборів та права, а також обов'язки і відповідальність посадових осіб контролюючих органів.
   
   Загальними принципами господарювання в Україні згідно зі ст. 6 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV є, зокрема, заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини.
   
   Таким чином, відносини між суб'єктами господарювання-користувачами РРО, центрами сервісного обслуговування та операторами зв'язку, провайдерами телекомунікаційних послуг та енергопостачальниками не відносяться до компетенції Міндоходів.
   
   Відповідно до п. 9 ст. 17 Закону № 265 передбачено застосування до суб'єктів господарювання фінансових санкцій у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в разі неподання до органів доходів і зборів звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв'язку, в разі обов'язковості її подання,
   
   У разі допущення суб'єктом господарювання порушення вимог абзацу другого п. 7 ст. З цього Закону вперше протягом 2012 року – фінансові санкції не застосовуються.
   
   Таким чином, положення абзацу другого п. 9 ст. 17 Закону № 265 стосуються відповідальності за порушення, вчинені протягом 2012 року.
   
   Директор Департаменту розвитку IT,
   електронних сервісів та обліку платників
   
   
О.В. Теньков

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям