Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении НДС услуг по получению и перечислению средств по договору поручения

Об обложении НДС услуг по получению и перечислению средств по договору поручения



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 21.05.2014 р. N 9043/6/99-99-19-04-02-15
   
   Про обкладення ПДВ послуг з отримання та перерахування коштів за договором доручення
   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист ПАТ <...> щодо деяких питань оподаткування, надісланий на розгляд Міндоходів листом Міністерства фінансів України від 14.04.2014 р. N 31-08120-09-5/8479, і в межах компетенції повідомляє таке.
   
   ПАТ <...> здійснює безоплатне надання послуги з отримання і перерахування на рахунок в Державному казначействі України коштів за дорученням інших осіб.
   
   Підпунктом 153.4.1 пункту 153.4 статті 153 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) встановлено, що не включаються в дохід і не підлягають оподаткуванню податком на прибуток підприємств кошти або майно, залучені платником цього податку на підставі договору комісії або доручення.
   
   Водночас відповідно до підпункту 153.4.2 пункту 153.4 статті 153 Кодексу не включаються до витрат кошти або майно, надані платником податку на підставі договорів комісії або згідно з іншими цивільно-правовими договорами, що не передбачають передачі права власності на таке майно іншій особі.
   
   Крім того, пунктом 185.1 статті 185 Кодексу визначено, що об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.
   
   Враховуючи викладене вище, кошти, отримані ПАТ <...> та перераховані на рахунок в Державному казначействі України за дорученням інших осіб, не включаються до складу, відповідно, доходу та витрат при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, а також не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.
   
   При цьому послуги мобільного зв'язку, які надаються ПАТ <...> абонентам, є об'єктом оподаткування ПДВ, а тому при отриманні передоплати від абонентів за послуги мобільного зв'язку ПАТ <...> повинен нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ.
   
   Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.
   
   При перерахуванні ПАТ <...> частини передплачених абонентами коштів за дорученням таких абонентів Міністерству оборони України чи іншій неприбутковій організації, уповноваженій Міністерством оборони України, відбувається зменшення обсягу послуг мобільного зв'язку, які можуть отримати абоненти, а тому ПАТ <...> відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу повинне зменшити нараховані податкові зобов'язання за отриманою передоплатою від абонентів у частині тієї суми коштів, яка перераховується Міністерству оборони України чи іншій неприбутковій організації, уповноваженій Міністерством оборони України.
   
   Перший заступник Міністра
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям