Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об особенностях взимания в 2014 году платы за пользование недрами

Об особенностях взимания в 2014 году платы за пользование недрами



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.04.2014 р. № 8763/7/99-99-15-04-01-17

   
ГУ Міндоходів в АР Крим,
    областях, мм. Києві та Севастополі,
    Міжрегіональне ГУ Міндоходів –
    ЦО з обслуговування великих платників
   
   
Про особливості справляння у 2014 році плати за користування надрами

   
   Міністерство доходів і зборів України направляє для використання у роботі рекомендації щодо особливостей справляння у 2014 році встановленої Податковим кодексом України (далі – Кодекс) плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Плата) в редакції Закону України від 27 березня 2014 року № 1166-VIІ „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” (далі – Закон).
   
   Законом у підпунктах 263.2.1, 263.2.2 п. 263.2 ст. 263 Кодексу уточнено визначення об’єкта оподаткування Платою – обсяг товарної продукції гірничого підприємства – обсяг видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).
   
   Водночас до платників Платою віднесено землевласників та землекористувачів (крім суб’єктів підприємництва, які відповідно до законодавства зареєстровані як фермерські господарства), що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування, та громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що в межах наданих їм земельних ділянок, розмір яких перевищує норми, передбачені статтею 121 Земельного кодексу України, видобувають прісні підземні води із застосуванням електричних пристроїв у обсязі понад 13 кубічних метрів на особу в місяць (за показниками лічильників) (підпункти 263.1.5, 263.1.6 п. 263.1 ст. 263 Кодексу).
   
   Крім того, уніфіковано відносні ставки для всіх неенергетичних та нерудних видів корисних копалин у розмірі 5 відс. вартості товарної продукції гірничого підприємства. Разом з тим, податкові зобов’язання з Плати у частині прісних підземних вод, які видобуваються платниками, визначеними п.п. 263.1.6 п. 263.1 ст. 263 Кодексу, обчислюються за ставками, визначеними у п. 325.2 ст. 325 Кодексу.
   
   Ставки Плати, що визначені в групі „неенергетичні, нерудні (неметаловмісні (неметалічні)) корисні копалини, води підземні3)-, води поверхневі, грязі лікувальні (пелоїди)” поширюються як на корисні копалини загальнодержавного, так і місцевого значення, за Переліком корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року № 827 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1370). При цьому корисна копалина, що визначена, як „води поверхневі”, відповідає ропі (лікувальній, промисловій).
   
   При обчисленні податкових зобов’язань з Плати базою оподаткування є вартість кожного виду товарної продукції гірничого підприємства.
   
   Порядок обчислення вартості відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства (п. 263.6 ст. 263 Кодексу) передбачає її визначення у податковому (звітному) періоді таких видів продукції для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничодобувного підприємства).
   
   З метою упередження впливу на розмір податкових зобов’язань з Плати факторів трансфертного ціноутворення встановлено, що вартість видобутої корисної копалини (крім вуглеводневої сировини) як товарної продукції гірничого підприємства обчислюється платником за більшою з таких її величин за:
   
   фактичними цінами реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини);
   
   розрахунковою вартістю відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).
   
   Кодексом встановлено окремий порядок визначення фактичної ціни реалізації товарної продукції гірничого підприємства в частині залізорудного концентрату, ільменітового та рутилового концентратів, урановмісних руд (далі – фактична ціна для Руд). Зокрема, передбачено встановлення фактичних цін для Руд центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку за середньою ціною однієї тонни відповідного виду товарної продукції, виходячи з цін, опублікованих у щомісячному світовому комерційному інформаційному огляді за методикою, визначеною Кабінетом Міністрів України.
   
   У разі невизначення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, у податковому (звітному) періоді фактичної ціни реалізації для Руд, фактичною ціною вважається ціна, визначена таким органом у попередньому звітному (податковому) періоді.
   
   При обчисленні податкових зобов’язань з Плати для Руд за фактичними цінами для Руд застосовується коригуючий коефіцієнт, який для кожного звітного (податкового) періоду обчислюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної економічної політики, як співвідношення між базовою фактичною ціною для Руд станом на 1 квітня 2014 року та фактичною ціною для Руд у звітному періоді.
   
   База оподаткування Платою, у тому числі й для Руд, визначається з дотриманням норм п.п. 263.6.1 п. 263.6 ст. 263 Кодексу.
   
   Законом затверджено нові ставки плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.
   
   Оскільки Закон набрав чинності з 1 квітня 2014 року, то платники обчислюють податкові зобов’язання як з плати за користування надрами в цілях, пов’язаних з видобуванням корисних копалин, так і в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, починаючи з ІІ кварталу 2014 року.
   
   Зобов’язуємо довести цей лист до відома підпорядкованих структурних підрозділів та платників Плати.
   
   
   Перший заступник Міністра
І.О. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям