Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отдельных вопросах уплаты единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование

Об отдельных вопросах уплаты единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.04.2014 р. N 9281/7/99-99-17-03-01-17

   
   
Головним управлінням Міндоходів в областях, місті Києві

   
   
Про окремі питання сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

   
   Враховуючи численні звернення головних управлінь Міндоходів, з метою забезпечення єдиного підходу щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) фізичними особами за період, на який вони призиваються на військову службу на збірні пункти та у військові частини згідно з Указом Президента України від 17 березня 2014 року N 303/2014 "Про часткову мобілізацію", який затверджений Законом України від 17 березня 2014 року N 1126-VII (далі - Указ), Міністерство доходів і зборів України повідомляє.
   
   На підставі Указу місцеві органи виконавчої влади за участі органів місцевого самоврядування забезпечують своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу на збірні пункти та у військові частини. Згідно з Указом мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності цим Указом.
   
   Платниками єдиного внеску відповідно до пунктів 4 та 5 частини першої статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464) є фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються незалежною професійною діяльністю.
   
   Для платників, визначених у пунктах 4 та 5 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) частини першої статті 4 Закону N 2464, відповідно до абзацу першого частини другої статті 7 цього Закону єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).
   
   Для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 Закону N 2464, які обрали спрощену систему оподаткування, єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
   
   Єдиний внесок для платників, зазначених у пунктах 4 та 5 частини першої статті 4 Закону N 2464, встановлюється у розмірі 34,7 відсотка бази нарахування єдиного внеску.
   
   Разом з тим повідомляємо, що до страхового стажу зараховуються періоди (строки), протягом яких особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню та за які щомісяця сплачено єдиний внесок у сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
   
   Несплата єдиного внеску позбавляє застраховану особу на соціальний захист у сфері соціального страхування, в першу чергу, на пенсійне забезпечення. Період роботи без сплати єдиного внеску не зараховується до страхового стажу, відповідно, цей період не враховується для обчислення пенсій.
   
   Відповідно до частини дванадцятої статті 9 Закону N 2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
   
   Враховуючи зазначене, фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються незалежною професійною діяльністю, які призвані до військової служби (відповідно до часткової мобілізації), зобов'язані сплачувати єдиний внесок своєчасно та в повному обсязі.
   
   Пільг зі сплати єдиного внеску, для даної категорії осіб, чинним законодавством не передбачено.
   
   З огляду на викладене доручаємо довести зазначене до відома підпорядкованих органів Міндоходів та платників єдиного внеску.
   
   Перший заступник Міністра
   
І. О. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям