Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об учете доходов, полученных от деятельности, подлежащей патентованию

Об учете доходов, полученных от деятельности, подлежащей патентованию



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.06.2013 р. N 348/4/99-99-19-03-01-13
   
   Щодо обліку доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню


   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло <...> пропозиції, надіслані листом <...> щодо обліку доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, та повідомляє.
   
   Положеннями п. 152.1 ст. 152 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) встановлено, що податок на прибуток розраховується платником самостійно за ставкою, визначеною п. 151.1 ст. 151, від податкової бази, встановленої відповідно до ст. 149 Кодексу.
   
   Податок, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню згідно з розділом XII Кодексу, належить перерахуванню до бюджету в сумі, визначеній у розділі III Кодексу і зменшеній на вартість придбаних торгових патентів на право здійснення такого виду діяльності.
   
   Відповідно до п. 150.1 ст. 150 Кодексу якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням цього від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.
   
   Від'ємне значення як результат розрахунку об'єкта оподаткування, отриманий від ведення діяльності, яка підлягає патентуванню, не враховується для цілей абзацу першого п. 150.1 ст. 150 Кодексу та відшкодовується за рахунок доходів, отриманих у майбутніх податкових періодах від такої діяльності (абзац другий п. 150.1 ст. 150 Кодексу).
   
   Пунктом 152.2 ст. 152 Кодексу визначено, що платник податку, який займається діяльністю, що підлягає патентуванню відповідно до розділу XII Кодексу, зобов'язаний окремо визначити податок від кожного виду такої діяльності та окремо визначити податок від іншої діяльності. З цією метою ведеться окремий облік доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, та витрат, пов'язаних із здійсненням діяльності, з урахуванням від'ємного значення як результату розрахунку об'єкта оподаткування.
   
   Відповідно до п. 152.11 ст. 152 Кодексу платники податку, дохід (прибуток) яких повністю та/або частково звільнено від оподаткування податком на прибуток, а також ті, що проводять діяльність, яка підлягає патентуванню, ведуть окремий облік доходу (прибутку), який звільняється від оподаткування згідно з нормами Кодексу, або доходу, отриманого від діяльності, що підлягає патентуванню. При цьому:
   
   • до складу витрат таких платників податку, пов'язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування, не включаються витрати, пов'язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку);
   
   • сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання такого звільненого доходу (прибутку), не враховується у витратах, пов'язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування.
   
   Із наведених податкових норм вбачається, що сума податку на прибуток від інших видів діяльності повинна сплачуватися до бюджету незалежно від того, наскільки прибутковою або збитковою виявилася діяльність, що підлягає патентуванню.
   
   Отже, загальна сума податку, яку необхідно сплатити до бюджету, повинна складатися з окремих сум податку на прибуток від кожного виду діяльності, що підлягає патентуванню, і від інших видів діяльності, що не патентується.
   
   На теперішній час Міндоходів на виконання національного плану дій на 2013 рік, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року N 128, розроблено проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України", яким, зокрема, пропонується ліквідувати окремий облік доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, та витрат, пов'язаних із здійсненням такої діяльності.
   
   
   Заступник Міністра
    А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям