Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно формирования цен субъектами хозяйственной деятельности при осуществлении экспортных операций

Относительно формирования цен субъектами хозяйственной деятельности при осуществлении экспортных операций



   

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ МІНІСТЕРСТВА ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 07.06.2013 р. № 112/7/15.3-16


   
   Проведеним аналізом формування цін суб'єктами господарської діяльності Волинської області при здійсненні експортних операцій з врахуванням середніх ринкових (біржових) світових цін на дані групи товарів встановлено, що окремими підприємствами-експортерами області укладено контракти з іноземними фірмами, юридична адреса яких згідно з розпорядженням КМУ від 23 лютого 2011 року № 143-р "Про перелік офшорних зон" відноситься до офшорних зон.
   
   Згідно з п. 161.2 ст. 161 ПКУ у разі укладення договорів, які передбачають здійснення оплати товарів (робіт, послуг) на користь нерезидентів, що мають офшорний статус, чи при здійсненні розрахунків через таких нерезидентів або через їх банківські рахунки, незалежно від того, чи здійснюється така оплата (в грошовій або іншій формі) безпосередньо або через інших резидентів або нерезидентів, витрати платників податку на оплату вартості таких товарів (робіт, послуг) включаються до складу їх витрат у сумі, що становить 85 відсотків вартості цих товарів (робіт, послуг).
   
   При існуванні договорів з нерезидентами, що мають офшорний статус, платник податку має посилатися на наявність виписки із правоустановчих документів, легалізовану відповідною консульською установою України, що свідчить про звичайний (неофшорний) статус такого нерезидента, у поясненні до податкової декларації (п. 161.3 ст. 161 ПКУ).
   
   Суб'єктами господарської діяльності області у 2013 році здійснено експортні операції за цінами, що значно відрізняються від середніх ринкових цін. Як приклад, ТзОВ "Т" експортовано за цінами, що нижчі від середніх ринкових (біржових) цін, шпон струганий дубовий за такою схемою:
   
   - торгуюча країна - Кіпр;
   
   - країни призначення - Польща, Італія, Франція, Литва.
   
   Середня ціна реалізації за 1 квадратний метр продукції становить 11 грн., середня ринкова ціна становить 20 грн.
   
   Аналогічна схема по ПАТ "Ц": середня ціна реалізації за 1 квадратний метр продукції становить 8 грн.
   
   З 1 січня 2013 року вступила в дію стаття 39 Податкового кодексу України, яка визначає методи визначення та порядок застосування звичайної ціни. Дане питання дуже актуальне під час проведення документальних позапланових перевірок з питань достовірності декларування бюджетного відшкодування ПДВ, оскільки здійснення моніторингу цін - одне з обов'язкових питань перевірок, що передбачено рекомендованим описом напрямів роботи при відпрацюванні неврегульованих вимог на відшкодування ПДВ, затвердженим розпорядженням ДПС України від 19.04.2012 р. № 72-р.
   
   Відповідно до п. 39.15 ст. 39 ПКУ у разі відхилення договірних цін у податковому обліку платника податків у бік збільшення або зменшення від звичайних цін менше ніж на 20 відсотків, таке відхилення не може бути підставою для визначення (нарахування) податкового зобов'язання, коригування від'ємного значення об'єкта оподаткування або інших показників податкової звітності. Тому у будь-якому випадку в акті (довідці) перевірки необхідно зазначати відсоток відхилення і у разі перевищення 20 відсотків забезпечити збір доказової бази.
   
   Так, відповідно до п. 39.14 ст. 39 ПКУ обов'язок доведення того, що ціна договору (правочину) не відповідає рівню звичайної ціни, покладається на орган державної податкової служби у порядку, встановленому законом.
   
   Згідно з п. 39.11 ст. 39 ПКУ для визначення звичайних цін на товари (роботи, послуги) використовуються офіційні джерела інформації, тому у випадку доведення рівня звичайних цін під час перевірки необхідно отримати офіційну відповідь на запит органу державної податкової служби від органів статистики щодо середніх цін на продукцію, роботи (послуги) та від платника податків щодо обґрунтування ним рівня звичайних цін.
   
   Підсумовуючи вищевикладене, Головне управління у Волинській області Міністерства доходів і зборів України зобов'язує:
   
   1. Провести документальні позапланові виїзні перевірки з питань достовірності бюджетного відшкодування ПДВ платників-експортерів, якими було укладено контракти з іноземними фірмами, юридична адреса яких відноситься до офшорних зон (додаток 1*). Акти перевірок із зазначеної категорії платників надавати за два дні до закінчення написання акта, а інформацію за результатами перевірок надавати за встановленою формою та в терміни, доведені листом від 21.03.2012 р. № 1147/7/15-312.
   
   ____________
   * Не наводиться.
   
   2. При проведенні перевірок та оформленні їх результатів звернути увагу:
   
   - на наявність виписки із правоустановчих документів, що свідчить про звичайний (неофшорний) статус такого нерезидента, у поясненні до податкової декларації;
   
   - на ціни за одиницю певного виду товару на кожну дату експорту та провести порівняльний аналіз цих цін, що в обов'язковому порядку відобразити в матеріалах перевірок;
   
   - на формування звичайної ціни та висвітлити це питання в актах перевірок, використовуючи нормативну базу з питань визначення звичайних цін, зокрема:
   
   Методичні рекомендації щодо алгоритму визначення звичайної ціни продукції (товарів) при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, надіслані листом ДПС України від 24.07.2012 р. № 20001/7/15-1217 (до ДПІ надіслано листом від 30.07.2012 р. № 3764/7/15-308);
   
   наказ ДПС України від 25.10.2012 р. № 939 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо алгоритму визначення звичайної ціни продукції (товарів) при здійсненні зовнішньоекономічних операцій";
   
   постанова КМУ від 22.08.2012 р. № 787 "Про затвердження Порядку укладення та виконання договорів про ціноутворення для цілей оподаткування".
   
   Заступник начальника
   Головного управління
   
   
М. Конечна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям