Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно использования специальных платежных средств и осуществления операций с их использованием

Относительно использования специальных платежных средств и осуществления операций с их использованием



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 21.05.2013 р. N 3127/6/99-99-22-01-03-15/508
   
   Про розгляд листа


   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист щодо використання спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їхнім використанням, який надійшов листом від Міністерства фінансів України від 16.04.2013 N 31-08310-07-27/12209, і повідомляє.
   
   Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06.07.95 N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265).
   
   Відповідно до п. 3 ст. 3 Закону N 265 суб'єкти господарювання, які здійснюють операції з розрахунків за готівку або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру РРО з додержанням установленого порядку їх застосування.
   
   Разом з тим статтею 9 Закону N 265 визначені випадки, при яких застосування РРО та розрахункових книжок не є обов'язковим.
   
   Згідно пункту 14.7 статті 14 Закону України від 05.04.2001 N 2346-III "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" (далі - Закон N 2346) торгівці, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг та які відповідно до Закону N 265 повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій, зобов'язані забезпечити можливість здійснення держателями спеціальних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням цих спеціальних платіжних засобів (як мінімум трьох міжнародних та/або внутрішньодержавних платіжних систем).
   
   Умови переведення торгівців на обов'язкове приймання спеціальних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги), винятки щодо виконання таких розрахунків окремими категоріями торгівців визначаються Кабінетом Міністрів України.
   
   Згідно ст. 2 Закону N 265 розрахунковий документ - документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій.
   
   Відповідно до Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їхнім використанням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 30.04.2010 N 223, платіжний термінал - електронний пристрій, призначений для здійснення платіжних операцій, отримання довідкової інформації і друкування документа за операцією із застосуванням спеціального платіжного засобу. Надрукований на платіжному терміналі сліп - паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки і містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки.
   
   Тобто сліп, надрукований на платіжному терміналі, не є розрахунковим документом у розумінні Закону N 265.
   
   У разі застосування при проведенні розрахунків з використанням платіжної картки платіжного терміналу, з'єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити обов'язкові реквізити, визначені у п. 3.6 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 N 614 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2001 за N 105/5296.
   
   Отже, Законом N 2346 встановлено вимоги щодо забезпечення можливості здійснення держателями спеціальних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням цих спеціальних платіжних засобів тих суб'єктів господарювання, які відповідно до Закону N 265 зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій.
   
   
   
   Заступник Міністра
   
А. П. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям