Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно налога на недвижимое имущество, отличное от земельного участка

Относительно налога на недвижимое имущество, отличное от земельного участка



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.05.2013 р. N 3492/6/99-99-15-03-01-16
   (Витяг)


   
   <...>
   
   Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.
   
   Згідно з пп. 265.2.1 п. 265.2 ст. 265 Кодексу об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості.
   
   Як встановлено пп. 265.7.5 п. 265.7 ст. 265 Кодексу платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають до органу Державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
   
   Форма податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 25.12.2012 р. N 1408 (далі - Декларація), в якій передбачено заповнення уточнюючого розрахунку. У пункті 1 (тип декларації) заголовної частини декларації передбачена звітна, нова звітна, уточнююча форми.
   
   Також пункт 22 заголовної частини декларації заповнюється у разі подання декларації за новостворені (нововведені) об'єкти житлової нерухомості або при переході права власності на об'єкт житлової нерухомості протягом звітного року (починаючи з дня (число/місяць)), а пункт 23 (звітний (податковий) період) заповнюється у разі уточнення податкових зобов'язань (з урахуванням уточнень з дня (число/місяць)).
   
   Як визначено пп. 265.8.1 п. 265.8 ст. 265 Кодексу у разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.
   
   Враховуючи зазначене, у разі якщо юридичною особою подано Декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а перехід права власності на об'єкт оподаткування відбувся після 1 лютого, то такий платник податків має подати уточнюючий розрахунок протягом місяця з дня переходу права власності на такий об'єкт.
   
   У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування річна сума податку на нерухоме майно, яка підлягає сплаті, буде зменшена, що в свою чергу зменшує сплату авансових платежів в подальшому, що зазначається у рядках з 710 по 1110 декларації.
   
   Щодо звільнення від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності підприємств, які засновані на змішаній формі власності, то згідно з пп. 265.2.2 п. 265.2 ст. 265 Кодексу передбачено, що не є об'єктом оподаткування, зокрема, об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності).
   
   <...>
   
   
   
   Заступник Міністра
    А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям