Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно налогообложения операций по безвозмездной передаче объектов основных средств

Относительно налогообложения операций по безвозмездной передаче объектов основных средств



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.05.2013 р. N 2886/6/99-99-19-03-02-15


   
   
Щодо оподаткування операцій із безоплатної передачі об'єктів основних засобів

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо застосування норм Податкового кодексу України (далі - Кодекс) з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ і повідомляє.
   
   Стосовно оподаткування податком на прибуток операції з передачі об'єктів з балансу однієї юридичної особи на баланс іншої юридичної особи
   
   Відповідно до пп. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 Кодексу для визначення об'єкта оподаткування з податку на прибуток не враховуються доходи, зокрема, у вигляді вартості основних засобів, безоплатно отриманих платником податку з метою здійснення їх експлуатації, зокрема, якщо такі основні засоби отримані за рішенням центральних органів виконавчої влади або рішень місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, прийнятих у межах їх повноважень.
   
   Порядок безоплатної передачі таких основних засобів встановлюється Кабінетом Міністрів України.
   
   На виконання пп. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 Кодексу Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 23.02.2011 р. N 145 "Деякі питання безоплатної передачі основних засобів". Зазначеною постановою передбачено, що безоплатна передача основних засобів платнику податку на прибуток з метою їх експлуатації за рішенням центральних органів виконавчої влади здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" і Положенням про порядок передачі об'єктів права державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.98 р. N 1482 (далі - Положення).
   
   Крім того, п. 2 Положення визначено, які об'єкти державної та комунальної власності можуть бути об'єктами безоплатної передачі, а п. 4 Положення - за рішенням яких органів здійснюється така передача.
   
   Отже, операція з отримання на безоплатній основі за рішенням центральних органів виконавчої влади основних засобів підпадає під дію пп. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 Кодексу за умови дотримання порядку передачі таких об'єктів права державної власності.
   
   Доходи платника податку у вигляді вартості основних засобів, безоплатно отриманих або виготовлених чи споруджених за рахунок коштів бюджету або кредитів, залучених Кабінетом Міністрів України чи під гарантії Кабінету Міністрів України, з метою здійснення їх експлуатації, які не враховані у складі доходу під час їх зарахування на баланс платника податку відповідно до цього Кодексу, визнаються з метою оподаткування доходами в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованих у порядку, передбаченому цим Кодексом, у момент нарахування такої амортизації (п. 137.17 ст. 137 Кодексу).
   
   У разі повернення на безоплатній основі вищевказаних об'єктів зазначена операція прирівнюється до продажу.
   
   Витрати на придбання основних засобів, до яких згідно з пп. 146.17.2 п. 146.17 ст. 146 Кодексу прирівнюються операції з отримання основних засобів та нематеріальних активів у разі отримання в господарське відання основних засобів, що не підлягають приватизації, за рішеннями центральних органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, прийнятих у межах їх повноважень, у разі зарахування на баланс, підлягають амортизації.
   
   Дохід від продажу або іншого відчуження об'єкта основних засобів та нематеріальних активів для цілей застосування цієї статті визначається згідно з договором про продаж або інше відчуження об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, але не нижче звичайної ціни такого об'єкта (активу) (п. 146.14 ст. 146 Кодексу).
   
   Таким чином, у разі отримання на безоплатній основі основних засобів відповідно до Положення з метою оподаткування визнаються доходи в сумі, що дорівнює сумі амортизації таких основних засобів, нарахованої у порядку, передбаченому цим Кодексом, у момент нарахування такої амортизації. При цьому нарахована амортизація по таких основних засобах включається до витрат у разі їх використання в господарській діяльності.
   
   У разі подальшої реалізації таких основних засобів сума перевищення доходів від продажу таких основних засобів над їх вартістю, що була включена до складу доходів у зв'язку з отриманням у вигляді сум нарахованої амортизації цих засобів, включається до доходів платника податку, а сума перевищення вартості, що була включена до складу доходів у зв'язку з безоплатним отриманням над доходами від такого продажу або іншого відчуження, включається до витрат платника податку (п. 146.13 ст. 146 Кодексу).
   
   Щодо оподаткування ПДВ операції з передачі об'єктів з балансу однієї юридичної особи на баланс іншої юридичної особи
   
   Відповідно до пп. 197.1.16 п. 197.1 ст. 197 Кодексу звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.
   
   Норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень, та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.
   
   Тобто застосування пп. 197.1.16 п. 197.1 ст. 197 Кодексу можливе за умови одночасного виконання наступних вимог:
   
   • передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;
   
   • операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;
   
   • передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;
   
   • операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.
   
   Таким чином, у випадку безкоштовної передачі на баланс <...> необоротних матеріальних активів за рішенням Державного агентства земельних ресурсів України та безкоштовного їх повернення на баланс Державного агентства земельних ресурсів України за умови дотримання вимог пп. 197.1.16 п. 197.1 ст. 197 Кодексу такі операції звільняються від оподаткування податком на додану вартість.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям