Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно налогообложения представительских расходов

Относительно налогообложения представительских расходов



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.10.2013 р. № 14054/6/99-99-19-03-02-15
   
   Щодо оподаткування представницьких витрат
   (Витяг)

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло <…> звернення <…> стосовно оподаткування представницьких витрат і повідомляє.
   
   Відповідно до абз. а) пп. 138.10.2 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) до складу інших витрат включаються адміністративні витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, а саме загальні корпоративні витрати, в тому числі організаційні витрати, витрати на проведення річних та інших зборів органів управління, представницькі витрати.
   
   Однією із умов для врахування витрат при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток є підтвердження таких витрат первинними документами, що фіксують їх здійснення таким платником податку та обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку та інших документів, встановлених розділом II Кодексу (п. 138.2 ст. 138 Кодексу).
   
   Слід зазначити, що Податковий кодекс України не надає права платнику податку на прибуток самостійно визначати перелік витрат, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, зокрема в Положенні про представницькі витрати.
   
   Тому витрати на проведення представницьких заходів для прийому як вітчизняних, так і іноземних делегацій можуть включатись до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування , за умови наявності, зокрема, наказу про проведення офіційного прийому, запрошення представників (делегацій) та їх відповіді; кошторису витрат; актів виконаних робіт; звітів про проведений захід; накладних на відпуск продукції, товарів зі складу тощо, та інших належним чином оформлених первинних документів, що підтверджують зв'язок таких витрат з господарською діяльністю платника, зокрема витрати на транспортне забезпечення, забезпечення перекладачем, якщо такий не перебуває в штаті, інші.
   
   У разі відрядження осіб, які є членами керівних органів платника податку, витрати на їх відрядження, передбачені пп. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 Кодексу, враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток платника податку.
   
   Зазначені витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів.
   
   Разом з тим, відповідно до пп. 139.1.1. п. 139.1 ст. 139 Кодексу не включаються до складу витрат витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності, а саме витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб за винятком виплат, передбачених статтями 142 і 143 цього Кодексу, та в інших випадках, передбачених нормами цього розділу.
   
   Заступник Міністра
   
А.П. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям