Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно обжалования налогового уведомления-решения или любого другого решения контролирующего органа

Относительно обжалования налогового уведомления-решения или любого другого решения контролирующего органа



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.07.2013 р. N 99-99-10-02-02-18/62/2339

   
   Департамент правової роботи з метою недопущення безпідставних втрат Державного бюджету України повідомляє позицію Вищого адміністративного суду України по застосуванню п. 56.13 ст. 56 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).
   
   Так, відповідно до п. 56.1 ст. 56 Кодексу рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку. У разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених цим Кодексом або іншими законами України, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення (п. 56.2 ст. 56 Кодексу).
   
   Строк розгляду скарг платників податків визначений п. 56.8 ст. 56 Кодексу, а саме контролюючий орган, який розглядає скаргу платника податків, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом 20 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника податків поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.
   
   При цьому за приписом п. 56.9 ст. 56 Кодексу керівник (або його заступник) відповідного контролюючого органу може прийняти рішення про продовження строку розгляду скарги платника податків понад 20-денний строк, визначений у пункті 56.8 цієї статті, але не більше 60 календарних днів, та письмово повідомити про це платника податків до закінчення строку, визначеного у пункті 56.8 цієї статті.
   
   У разі коли останній день строків, зазначених у цій статті, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 56.13 ст. 56 Кодексу).
   
   Вищий адміністративний суд України, застосовуючи п. 56.13 ст. 56 Кодексу, зазначає про неможливість перенесення строків, самостійно визначених контролюючим органом під час розгляду скарг платників податків, в порядку п. 56.9 ст. 56 Кодексу.
   
   Так, суд касаційної інстанції в ухвалі від 12.02.2013 р. у справі N К/9991/62001/12 вказав:
   
   "...Враховуючи, що податковий орган рішенням про продовження строку розгляду первинної скарги позивача встановив строк розгляду скарги по 04.03.2012 р. (включно), а рішення N 1055/10/I2-114 про результати розгляду скарги платника податків виніс та направив лише 05.03.2012 р., тому суди дійшли обґрунтованого висновку, що податковий орган порушив самостійно визначені ним строки розгляду скарги.
   
   Посилання контролюючого органу на п. 56.13 ст. 56 Кодексу обґрунтовано не прийняті судом до уваги, оскільки зазначена норма визначає перенесення строків, визначених цим Кодексом, а не строків, самостійно визначених податковим органом...".
   
   Слід зазначити, що вказана позиція Вищого адміністративного суду України може бути застосована судами першої та апеляційної інстанції під час розгляду справ за позовами платників податків.
   
   Таким чином, на думку суду касаційної інстанції, перенесення строків за правилами п. 56.13 ст. 56 Кодексу має місце лише у випадку припадання останнього дня саме двадцятиденного строку розгляду скарги на вихідний або святковий день.
   
   У разі ж прийняття керівником (його заступником) контролюючого органу рішення про продовження розгляду скарги і припадання останнього дня такого строку на вихідний або святковий перенесення строків за правилами п. 56.13 ст. 56 Кодексу не застосовується. В такому випадку скарга повинна бути розглянута, а відповідь надана у останній робочий день такого строку.
   
   Слід наголосити на тому, що за правилом абз. 2 п. 56.9 ст. 56 Кодексу, якщо вмотивоване рішення за скаргою платника податків не надсилається платнику податків протягом 20-денного строку або протягом строку, продовженого за рішенням керівника контролюючого органу (або його заступника), така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначених строків.
   
   Враховуючи викладене, Департамент правової роботи просить враховувати позицію Вищого адміністративного суду України щодо застосування п. 56.13 ст. 56 Кодексу під час процедури адміністративного оскарження рішень контролюючих органів.
   
   
   Директор
   
В. Кочкаров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям