Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно обложения НДС сумм портовых сборов

Относительно обложения НДС сумм портовых сборов



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.12.2013 р. N 17866/6/99-99-19-04-02-15
   
   Щодо обкладення ПДВ сум портових зборів

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист Адміністрації морських портів України <…> щодо нарахування податку на додану вартість на суму портових зборів, які стягуються із суден у закордонному плаванні, що прямують між портами України для здійснення навантаження/розвантаження з подальшим перетином кордону України, в тому числі прямують в морський порт або з морського порту баластом (без вантажу) для здійснення навантаження/розвантаження, та повідомляє.
   
   Відповідно до статі 22 Закону України "Про морські порти України" у морському порту справляються такі портові збори: корабельний, причальний, якірний, канальний, маяковий, адміністративний та санітарний.
   
   Порядок справляння та розміри ставок портових зборів затверджено наказом Міністерства інфраструктури України від 27.05.2013 р. N 316 "Про портові збори" (далі - Порядок N 316).
   
   Відповідно до пункту 1.3 розділу I Порядку N 316 портові збори (корабельний, причальний, якірний, канальний, маяковий, адміністративний та санітарний) справляються в морських портах із суден і плавучих споруд, що плавають під Державним Прапором України та іноземними прапорами, за групами згідно з додатком 1 до Порядку N 316.
   
   Відповідно до пункту 197.9 статті 197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. N 2755-VI (далі - Кодекс) звільняються від оподаткування операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів та оплачуються ними відповідно до законодавства України портовими зборами.
   
   Отже, операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам (у тому числі суднам, які прямують в морський порт або з морського порту баластом (без вантажу) для здійснення навантаження/розвантаження в межах міжнародних перевезень), які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів та оплачуються відповідно до законодавства України портовими зборами, звільняються від оподаткування ПДВ. При цьому основною умовою застосування такої пільги портом є наявність документів, які підтверджують здійснення судном міжнародних перевезень.
   
   У разі здійснення внутрішніх перевезень пасажирів, їхнього багажу і вантажів, звільнення від сплати ПДВ на операції з надання послуг, що оплачуються портовими зборами, не поширюється, і такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку за основною ставкою.
   
   На операції з постачання послуг, що надаються суднам, які прямують в морський порт або з морського порту баластом (без вантажу) для здійснення навантаження/розвантаження в межах внутрішніх перевезень і оплачуються портовими зборами, звільнення від оподаткування, встановлене пунктом 197.9 статті 197 Кодексу, також не поширюється, і такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку за основною ставкою.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям