Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно обложения особым налогом операций по передаче векселя от одного юридического лица - другому как оплата за поставленный товар

Относительно обложения особым налогом операций по передаче векселя от одного юридического лица - другому как оплата за поставленный товар



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.09.2013 № 10807/6/99-99-19-04-03-15


   
   

Щодо оподаткування особливим податком операцій з передачі векселя від однієї юридичної особи – іншій як оплата за поставлений товар


   
   
ТОВ «Інтерактивна бухгалтерія»

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянула лист ТОВ «Інтерактивна бухгалтерія» від 31.07.2013 р. № 187 щодо оподаткування особливим податком операцій з передачі векселя (шляхом індосаменту) від однієї юридичної особи – іншій як оплата за поставлений товар (надані послуги, виконані роботи), і повідомляє наступне.
   
   Відповідно до підпункту 14.1.4 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) акцизний податок – непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених цим Кодексом як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції), а також особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.
   
   Згідно із підпунктом 213.1.7 пункту 213.1 статті 213 Кодексу об’єктами оподаткування особливим податком є операції з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, де відбувається перехід права власності на цінні папери, та операції з деривативами, крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів.
   
   При цьому, до операцій, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком належать, зокрема операції за участю векселедавця, заставодавця та іншої особи, що видала або урахувала ордерний або борговий цінний папір з видачі, урахування та погашення цінних паперів.
   
   Відповідно до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» під індосаментом розуміється передавальний напис на ордерному цінному папері, що посвідчує перехід прав на цінний папір та прав за цінним папером до іншої особи в установленому порядку.
   
   Таким чином, видача векселя, урахування векселя його погашення не є об’єктом оподаткування особливим податком згідно пп. 213.2.4 Кодексу (із змінами, внесеними Законом України від 04.07.2013 № 403)
   
   Однак, операція вчинення індосаменту (передача векселя) є об’єктом оподаткування особливим податком згідно підпункту 213.1.7 пункту 213.1 статті 213 Кодексу, оскільки така операція передбачає перехід прав власності на цінний папір до іншої особи.
   
   Такі операції оподатковуються за ставкою 1,5 відсотка від суми операції з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі відповідно до пп. 2151.1.4 п. 2151.1 статті 215 Кодексу.
   
   Заступник Міністра
А.П. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям