Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отражения сельхозпредприятием - субъектом спецрежима налогообложения НДС предоплаты (авансовых платежей) за поставки сельхозпродукции из будущего урожая в налоговой отчетности

Относительно отражения сельхозпредприятием - субъектом спецрежима налогообложения НДС предоплаты (авансовых платежей) за поставки сельхозпродукции из будущего урожая в налоговой отчетности



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.09.2013 р. N 18658/7/99-99-19-04-02-17


   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист ГУ Міндоходів в АР Крим від 01.08.2013 р. N 1282/8/22.3-17 щодо відображення сільгосппідприємством - суб'єктом спецрежиму оподаткування ПДВ попередньої оплати (авансових платежів) за постачання сільгосппродукції з майбутнього врожаю у податковій звітності та повідомляє.
   
   Для підприємств сільгоспгалузі ст. 209 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено пільговий режим оподаткування в частині ПДВ, що застосовується такими суб'єктами господарювання при відповідності встановленим критеріям.
   
   Основним критерієм для віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських є виробництво у відповідних обсягах сільгосптоварів (послуг) на власних або орендованих основних фондах.
   
   Згідно із зазначеним режимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільгосптоварів/послуг власного виробництва, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільгосппідприємства для відшкодування податку за придбані товари/послуги, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей.
   
   Операції, що стосуються спецрежиму оподаткування, установленого ст. 209 Кодексу, включаються до податкової декларації з позначкою "0121"/"0122"/"0123", яка є невід'ємною частиною звітності платника за відповідний звітний період.
   
   Таким чином, спецрежим оподаткування ПДВ для сільгосптоваровиробників не визначає окремих правил оподаткування ПДВ, а лише встановлює окремий облік таких операцій та порядок використання сум податку на додану вартість, що нараховуються сільгосптоваровиробником - суб'єктом спеціального режиму оподаткування під час здійснення ним операцій з постачання сільгосптоварів/послуг власного виробництва.
   
   Визначення податкових зобов'язань, формування податкового кредиту, оформлення, виписка та реєстрація в ЄРПН податкових накладних, а також подання звітності з ПДВ суб'єктами спецрежиму оподаткування за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг власного виробництва здійснюється у загальновстановленому порядку, передбаченому розділом V Кодексу.
   
   Так, відповідно до п. 187.1 ст. 187 розділу V Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/ послуг, або дата відвантаження товарів.
   
   Частиною першою ст. 67 ГКУ визначено, що відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.
   
   Відповідно до ст. 180 ГКУ при укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору. У договорі повинні визначатись найменування (номенклатура, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості.
   
   Таким чином, якщо сільгосптоваровиробник - суб'єкт спецрежиму оподаткування відповідно до умов укладеного договору отримує попередню оплату за сільгосппродукцію власного виробництва, то на дату отримання попередньої оплати за таку продукцію власного виробництва (перша подія) сільгосптоваровиробник визначає податкові зобов'язання за операцією з постачання таких товарів/послуг, та виписує податкову накладну покупцю за такою операцією у загальновстановленому порядку.
   
   У подальшому така операція підлягає відображенню суб'єктом спецрежиму оподаткування в податковій декларації з ПДВ з позначкою "0121"/"0122"/"0123", яка надається за результатами відповідного звітного періоду, в якому отримано попередню оплату за сільгосппродукцію.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям