Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отражения в отчетности по НДС деятельности филиала, размещенного на территории Российской Федерации

Относительно отражения в отчетности по НДС деятельности филиала, размещенного на территории Российской Федерации



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.08.2013 р. N 8902/6/99-99-19-04-02-15
   
   Щодо відображення у звітності з ПДВ діяльності філії, розміщеної на території Російської Федерації


   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист ПАТ щодо надання роз'яснення про необхідність відображення у податковій звітності з податку на додану вартість діяльності філії підприємства, розміщеної на території Російської Федерації, і повідомляє.
   
   Пунктом 1 статті 68 Господарського кодексу України (далі - ГКУ) визначено, що підприємство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність, яка є частиною зовнішньоекономічної діяльності України і регулюється законами України, іншими прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.
   
   Згідно з частиною третьою статті 68 ГКУ підприємство, яке здійснює зовнішньоекономічну діяльність, може відкривати за межами України свої представництва, філії та виробничі підрозділи, утримання яких здійснюється за кошти підприємства.
   
   Статтею 5 Закону України від 16.04.91 р. N 959-XII "Про зовнішньоекономічну діяльність" (з урахуванням внесених до нього змін і доповнень) визначено, що здійснення видів зовнішньоекономічної діяльності, зазначених у статті 4 цього Закону, за межами України підлягає регулюванню також законами відповідних держав. Всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України мають право відкривати свої представництва на території інших держав згідно з законами цих держав.
   
   Пунктом 1.1 статті 1 розділу I Податкового кодексу України (далі - ПКУ) встановлено, що Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування.
   
   Пунктом 5.1 статті 5 розділу I ПКУ визначено, що поняття, правила та положення, установлені цим Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 цього Кодексу.
   
   Враховуючи те, що філія, розташована на території Російської Федерації, є самостійним платником податку на додану вартість відповідно до законодавства Російської Федерації та здійснює підприємницьку діяльність за межами митної території України, зокрема в Російській Федерації, операції з придбання та постачання товарів (послуг) цієї філії не регламентуються нормами ПКУ, а тому не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість на митній території України та не відображаються у податковому обліку та податковій звітності з податку на додану вартість ПАТ як головного підприємства, яке є зареєстрованим платником ПДВ в Україні.
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям