Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно порядка регистрации органа местного самоуправления плательщиком НДС в связи с осуществлением операций по продаже земельных участков коммунальной собственности без создания юридического лица

Относительно порядка регистрации органа местного самоуправления плательщиком НДС в связи с осуществлением операций по продаже земельных участков коммунальной собственности без создания юридического лица



   

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.07.2013 р. N 7283/5/99-99-99-04-02-16
   
   Щодо порядку реєстрації органу місцевого самоврядування платником ПДВ у зв’язку із здійсненням операцій з продажу земельних ділянок комунальної власності без створення юридичної особи


   
   Пунктом 1 статті 16 Закону України від 21.05.97 р. N 280/97-ВР "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.
   
   Згідно з частиною третьою статті 17 Закону України від 15.05.2003 p. N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) містяться відомості щодо органів державної влади і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, дата створення юридичної особи і дата державної реєстрації юридичної особи.
   
   Відповідно до баз даних Міністерства доходів і зборів України Хмільницька міська рада внесена до ЄДР, має код ЄДРПОУ 04051247 та перебуває на обліку як платник податків у Хмільницькій ОДПІ ГУ Міндоходів з 21.05.97 р.
   
   Підпунктом 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що особа для цілей розділу V цього Кодексу - будь-яка юридична особа, створена відповідно до закону у будь-якій організаційно-правовій формі.
   
   Для цілей оподаткування платником податку на додану вартість є, зокрема, будь-яка особа, що провадить господарську діяльність і реєструється за своїм добровільним рішенням як платник податку у порядку, визначеному статтею 183 розділу V Кодексу (п. 180.1 ст. 180 Кодексу).
   
   Відповідно до п. 181.1 ст. 181 розд. V Кодексу у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку.
   
   Згідно із п. 183.2 ст. 183 розд. V Кодексу у разі обов'язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше 10-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 Кодексу.
   
   Таким чином, Хмільницька міська рада в обов'язковому порядку повинна зареєструватися платником податку на додану вартість, якщо вона здійснює операції, які є об'єктом оподаткування (в тому числі і ті, які звільнені від оподаткування), і загальна сума таких операцій перевищує 300 000 гривень.
   
   В доповнення до вищевикладеного Міністерство доходів і зборів України повідомляє, що згідно з підпунктом 197.1.21 пункту 197.1 статті 197 Кодексу звільняються від оподаткування операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого підпункту 197.1.13 пункту 197.1 статті 197 цього Кодексу).
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям