Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно порядка уменьшения суммы налоговых обязательств в случае возврата предварительной (авансовой) оплаты неплательщику НДС в связи с расторжением договора о поставке товаров / услуг

Относительно порядка уменьшения суммы налоговых обязательств в случае возврата предварительной (авансовой) оплаты неплательщику НДС в связи с расторжением договора о поставке товаров / услуг



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 17.10.2013 р. N 13508/6/99-99-19-04-02-15

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо порядку зменшення суми податкових зобов'язань у разі повернення попередньої (авансової) оплати неплатнику ПДВ у зв'язку з розірванням угоди про постачання товарів/послуг та повідомляє.
   
   Згідно з пунктом 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Кодексу. Відповідно до підпункту "а" пункту 187.1 статті 187 Кодексу дата надходження авансового платежу є датою виникнення у продавця податкових зобов'язань з ПДВ.
   
   Відповідно до пункту 192.2 статті 192 Кодексу зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.
   
   Статтями 620 та 666 Цивільного кодексу України визначено, що у разі якщо умови договору купівлі-продажу не виконані та фактичної поставки товару не здійснено, то покупець вправі вимагати передачі проданої речі або відмовитися від виконання договору і вимагати відшкодування збитків. У такому разі повернення покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу розглядається цивільно-правовим законодавством як розторгнення (розірвання) угоди, а не як перегляд цін. Отже, повернення авансу за не отриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції як цивільно-правовим, так і податковим законодавством. При поверненні авансу у зв'язку з розірванням угоди купівлі-продажу, операція з поставки товару не відбудеться. Тому і об'єкт оподаткування у постачальника відсутній.
   
   Таким чином, якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг чи відбулася зміна умов договору, в результаті якої постачання товарів/послуг скасовано, а аванс повернуто, то продавець - платник ПДВ має право виписати розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ. При цьому обидва примірники розрахунку коригування залишаються в продавця без підпису покупця - неплатника ПДВ.
   
   В доповнення до викладеного Міндоходів повідомляє, що відповідь на викладене в листі питання розміщено в Єдиній базі податкових знань на сайті Міндоходів за адресою www.minrd.gov.ua/ebpz/.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям