Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно средств, полученных субъектами хозяйствования, которые занимаются виноградарством, садоводством и хмелеводством, для компенсации осуществленных в текущем году расходов, и права на налоговый кредит

Относительно средств, полученных субъектами хозяйствования, которые занимаются виноградарством, садоводством и хмелеводством, для компенсации осуществленных в текущем году расходов, и права на налоговый кредит



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.08.2013 р. N 10882/6/99-99-19-04-02-15

   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло запит Українського союзу промисловців і підприємців від 22.07.2013 р. N 02-1-561 щодо коштів, отриманих суб'єктами господарювання, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством, для компенсації здійснених у поточному році витрат, та права на податковий кредит і повідомляє.
   
   Згідно з п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. N 2755-VI (далі - Кодекс) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
   
   База оподаткування операції з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, до складу якої, зокрема, включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг (п. 188.1 ст. 188 Кодексу).
   
   Таким чином, суб'єкт господарювання, який займається виноградарством, садівництвом і хмелярством, до бази оподаткування ПДВ не включає суму коштів, отриману з бюджету для покриття власних витрат, відповідно до постанови КМУ від 02.04.2012 р. N 285 "Про внесення змін до Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства", оскільки такі кошти не є компенсацією поставлених платником товарів/послуг.
   
   Разом з тим, якщо бюджетні кошти надходять до платника податків на виконання певних програм (програма благоустрою міста чи інших подібних програм), то для цілей оподаткування ПДВ такі кошти слід вважати оплатою (компенсацією) виконаних ним робіт в межах таких програм, а тому їх сума має бути включена таким платником до бази оподаткування вартості виконаних ним робіт/послуг.
   
   Що стосується права на податковий кредит в частині податку, сплаченого постачальниками за товари (роботи, послуги), витрати за якими підлягають компенсації з бюджету, то Міністерство доходів і зборів України повідомляє таке.
   
   Згідно з п. 198.3 ст. 198 Кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.
   
   Враховуючи, що товари/послуги, основні фонди придбаваються безпосередньо платником податку за рахунок бюджетних коштів, суми ПДВ, сплачені при їх придбанні, можуть бути включені до складу податкового кредиту при дотриманні інших вимог щодо формування податкового кредиту, встановлених нормами Кодексу.
   
   Разом з цим інформуємо, що відповідно до пп. 14.1.172 ст. 14 Кодексу податкова консультація - це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).
   
   Враховуючи зазначене, пропонуємо платнику податків, у якого виникли зазначені у зверненні питання, звернутися до територіального органу Міндоходів за місцем реєстрації для отримання індивідуальної податкової консультації.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям