Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно сроков подачи декларации по налогу на прибыль при переходе с общей на упрощенную систему налогообложения

Относительно сроков подачи декларации по налогу на прибыль при переходе с общей на упрощенную систему налогообложения



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАÏНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ МІНДОХОДІВ У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 01.11.2013 р. № 799/10/24-00-15-01-21
   
    Про надання роз’яснення

    ГУ Міндоходів у Чернівецькій області у відповідь на Ваш лист <...> повідомляє, що відповідь на питання щодо термінів подання декларації з податку на прибуток при переході з загальної на спрощену систему оподаткування розміщена в блоці «База знань» офіційного сайту Міністерства доходів і зборів України (адреса сайту http://minrd.gov.ua/ebpz) в підкатегорії 102.30.02 «Заповнення звітності» категорії 102 «Податок на прибуток».
   
    Зокрема зазначено наступне.
   
    Відповідно до пп. 152.9.1 п. 152.9 ст. 152 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для цілей розділу III Податкового кодексу України (далі – ПКУ) використовуються такі податкові періоди: календарний квартал, півріччя, три квартали, рік. Базовим податковим (звітним) періодом для цілей цього розділу є календарний квартал або календарний рік у разі сплати щомісячних авансових внесків, у порядку, визначеному п. 57.1 ст. 57 ПКУ.
   
    Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 49 ПКУ встановлено, що термін подання податкових декларацій за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.
   
    Пунктом 291.3 ст. 291 передбачено, що юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим гл. I р. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.
   
    Відповідно до пп. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву. Згідно з пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ така заява подається до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу і суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
   
    Пунктом 294.3 ст. 294 ПКУ встановлено, що для суб’єктів господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку із сплати інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, у якому таким особам виписано свідоцтво платника єдиного податку, і закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду.
   
    Пунктом 297.1 ст. 297 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств.
   
    Враховуючи наведене, платник податку на прибуток, у разі переходу на спрощену систему оподаткування в середині року, подає податкову декларацію з податку на прибуток за звітний період, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему оподаткування, у термін, передбачений для подання податкової звітності з податку на прибуток для квартальної звітності (40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду).
   
   В.о. начальника
М.Д. Пердейчук

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям