Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно учета лиц, осуществляющих независимую профессиональную деятельность

Относительно учета лиц, осуществляющих независимую профессиональную деятельность



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.01.2014 р. N 635/7/99-99-18-05-01-17
   
   Щодо обліку осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність

   
   Міністерство доходів і зборів України (далі - Міндоходів) повідомляє про особливості обліку осіб, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються незалежною професійною діяльністю.
   
   I. Відповідно до підпункту 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) незалежна професійна діяльність - це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.
   
   Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з ПКУ.
   
   Взяттю на облік або реєстрації підлягають всі платники податків.
   
   Згідно з пунктом 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. N 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за N 1562/20300 <...> (далі - Порядок обліку платників податків), взяття на облік фізичних осіб, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність, умовою ведення якої згідно із законом є державна реєстрація такої діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності (далі - фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність), здійснюється за місцем постійного проживання.
   
   Для взяття на облік фізична особа, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, у строк 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності, зобов'язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до органу доходів і зборів за місцем свого постійного проживання заяву за формою N 5-ОПП.
   
   II. Пунктом 5 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) визначено, що платниками єдиного внеску є особи, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями.
   
   Обов'язки платників єдиного внеску виникають у осіб, зазначених в абзацах четвертому, шостому та сьомому пункту 1, пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців) та 5 частини першої статті 4 Закону з початку провадження відповідної діяльності (частина четверта статті 5 Закону).
   
   Відповідно до частини третьої статті 6 Закону обов'язки, передбачені частиною другою цієї статті, поширюються на платників, зазначених у пунктах 1, 4 та 5 частини першої статті 4 Закону.
   
   Зокрема, платник єдиного внеску зобов'язаний:
   
   • своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок;
   
   • вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством;
   
   • допускати посадових осіб органу доходів і зборів до проведення перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, а до проведення перевірки щодо достовірності відомостей про осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, та для призначення пенсій - посадових осіб органів Пенсійного фонду за наявності направлення та/або наказу про перевірку та посвідчення осіб, надавати їм передбачені законодавством документи та пояснення з питань, що виникають у процесі перевірки;
   
   • подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування і т. д.
   
   Взяття на облік осіб, зазначених у пунктах 1, 4 та 5 частини першої статті 4 Закону, здійснюється органом доходів і зборів шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників.
   
   Згідно з пунктом 1 розділу III Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом МІндоходів від 09.09.2013 р. N 458 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.09.2013 р. за N 1646/24178 (далі - Порядок обліку платників єдиного внеску), взяття на облік платників єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців", здійснюється за місцезнаходженням чи місцем проживання не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них заяви про взяття на облік платником єдиного внеску за формою N 1-ЄСВ.
   
   III. З огляду на викладене:
   
   • особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, підлягають взяттю на облік в органах доходів і зборів як платники податків і зборів відповідно до вимог ПКУ та Порядку обліку платників податків і як платники єдиного внеску згідно із Законом та Порядком обліку платників єдиного внеску;
   
   • для взяття на облік такі особи подають до органу доходів і зборів за місцем свого проживання заяви за формами N 5-ОПП та N 1-ЄСВ;
   
   • наступного робочого дня з дня взяття на облік таким особам надсилається (вручається) довідка про взяття на облік платника податків за формою N 4-ОПП та повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску за формою N 2-ЄСВ.
   
   Разом з цим Міндоходів проведено аналіз взяття на облік осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність в органах доходів і зборів. За результатами аналізу встановлено 135 таких осіб, які перебувають на обліку як платники податків та не зареєстровані платниками єдиного внеску в органах доходів і зборів ГУ Міндоходів в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі (таких випадків не виявлено в органах доходів і зборів ГУ Міндоходів в Луганській, Сумській та Чернівецькій областях).
   
   Враховуючи викладене, просимо у термін до 31.01.2014 р.:
   
   • забезпечити взяття їх на облік як платників єдиного внеску або надати обґрунтовані підстави щодо невзяття їх на облік;
   
   • довести зазначену інформацію до підпорядкованих підрозділів з метою упередження таких випадків в подальшому.
   
   <...>
   
   Директор Департаменту
   розвитку ІТ, електронних
   сервісів та обліку платників
   
О. Теньков

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям