Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно уплаты налогов физлицами-предпринимателями, которые зарегистрированы в АР Крым, г. Севастополе и сменили место жительства

Относительно уплаты налогов физлицами-предпринимателями, которые зарегистрированы в АР Крым, г. Севастополе и сменили место жительства



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 31.03.2014 р. N 1912/І/99-98-17-02-02-14
   
   Щодо сплати податків фізособами-підприємцями, які зареєстровані в АР Крим, м. Севастополі та змінили місце проживання
   
   <...>
   
   У Конституції України зазначено, що кожен громадянин зобов'язаний неухильно додержуватись законів України (стаття 68).
   
   Відповідно до ст. 42, 43 Господарського кодексу України (далі - ГКУ) підприємство - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
   
   Державна реєстрація фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, регулюється Законом України від 15.05.2003 р. N 755-IV <...> (далі - Закон).
   
   На сьогодні в умовах дестабілізації ситуації в АР Крим та місті Севастополі Міністерством юстиції України видано наказ від 14.03.2014 р. N 525/5 <...>.
   
   Зазначеним наказом передбачено, що суб'єкти господарювання, які зареєстровані на території АР Крим та в м. Севастополі, для зміни свого місцезнаходження/місця проживання мають право звернутися до будь-якого державного реєстратора України поза межами АР Крим та м. Севастополя.
   
   Перелік документів, необхідний для проведення зазначеної реєстрації, визначено статтею 45 Закону, а саме: заповнення реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу - підприємця та документ, що підтверджує сплату реєстраційного збору за державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу - підприємця.
   
   При цьому слід зазначити, що документи, які подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу - підприємця, можуть надаватись особисто, надсилатися поштою або шляхом видачі їх під розписку за зверненням уповноважених представників суб'єктів господарювання щодо обов'язковості подальшої передачі державному реєстратору за новим місцем проживання фізичних осіб - підприємців.
   
   Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу - підприємця здійснюється за процедурами, передбаченими статтею 43 Закону для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.
   
   Відповідно до статті 43 Закону строк державної реєстрації фізичної особи - підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.
   
   Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати відповідним органам статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця для взяття фізичної особи - підприємця на облік (п. 5 ст. 43 Закону).
   
   Взяття на облік фізичної особи - підприємця органами державної податкової служби здійснюється відповідно до пп. 6.1 п. 6 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. N 1588.
   
   Враховуючи викладене, ви маєте право звернутись до державного реєстратора особисто, надіслати поштою або передати через уповноважених представників реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу - підприємця та документ, що підтверджує сплату реєстраційного збору за державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу - підприємця.
   
   Після взяття на податковий облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконують інші обов'язки платників за новим місцезнаходженням/місцем проживання.
   
   Перший заступник Міністра
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям