Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно уступки права требования плательщиком единого налога и аннулирования регистрации плательщика единого налога

Относительно уступки права требования плательщиком единого налога и аннулирования регистрации плательщика единого налога



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.02.2014 р. N 4167/5/99-99-17-02-02-10

   
   Міністерство доходів і зборів України відповідно до листа Адміністрації Президента України розглянуло звернення з окремих питань оподаткування та в межах своєї компетенції повідомляє.
   
   Щодо відступлення права вимоги платником єдиного податку
   
   Відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).
   
   До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 ЦКУ).
   
   Відповідно до пп. 14.1.255 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) відступлення права вимоги - операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.
   
   Згідно з п. 291.2 ст. 291 ПКУ спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пунктом 297.1 статті 297 цього Кодексу, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.
   
   Операції з відступлення права вимоги належать до операцій особливого виду, для яких п. 153.5 ст. 153 розділу III "Податок на прибуток підприємств" ПКУ визначені спеціальні правила оподаткування. Поряд із цим податок на прибуток підприємств входить до переліку окремих податків і зборів, від обов'язку нарахування та сплати яких звільняються платники єдиного податку.
   
   Платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 296.1 ст. 296 ПКУ).
   
   Тобто чинним законодавством не передбачено обмежень щодо відступлення права вимоги платниками єдиного податку, але розрахунки з кредиторами такими платниками можуть здійснюватися лише в грошовій формі.
   
   Щодо скасування Свідоцтва платника єдиного податку та анулювання такого Свідоцтва
   
   Законом України від 24.10.2013 р. N 657-VII внесено зміни до Податкового кодексу. Так, відповідно до п. 299.1 ст. 299 ПКУ реєстрація суб'єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.
   
   Згідно з п. 299.9 ст. 299 ПКУ за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку. Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.
   
   Форма запиту про отримання витягу та витягу з реєстру платників єдиного податку затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
   
   Відповідно до п. 299.11 ст. 299 ПКУ у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених цією главою, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб'єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.
   
   Таким чином, перехід на сплату інших податків і зборів здійснюється з моменту анулювання реєстрації платника єдиного податку, тобто з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.
   
   Заступник Міністра
   
А. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям