Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об определении терминов "торговая точка" и "пункт ресторанного хозяйства"

Об определении терминов "торговая точка" и "пункт ресторанного хозяйства"



   
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.04.2011 р. № 3505-26/97
   
   Щодо визначення термінів "торговельна точка" та "пункт ресторанного господарства"

   Мінекономіки на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 28.03.2011 № 15173/1/1-11, розглянуло лист депутата Чернігівської районної ради Чернігівської області Чауса В. О. <…> щодо визначення термінів "торговельна точка" та "пункт ресторанного господарства" та повідомляє.
   
   Постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833 затверджений Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, які визначають загальні умови провадження торговельної діяльності, що провадиться суб'єктами господарювання у сфері роздрібної та оптової торгівлі, а також ресторанного господарства.
   
   У цьому Порядку і правилах терміни вживаються у значенні, наведеному у ДСТУ 4303-2004 "Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять" і ДСТУ 4281-2004 "Заклади ресторанного господарства. Класифікація".
   
   Відповідно до національного стандарту України ДСТУ 4303-2004 "Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять" дається визначення поняття торговельний об'єкт - майновий комплекс, який займає окрему капітальну споруду або який розміщено в спеціально призначеному та обладнаному для торгівлі приміщенні іншої капітальної або некапітальної споруди та має приміщення для провадження торговельної діяльності.
   
   Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.2002 № 219 "Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства" визначений термін "заклад ресторанного господарства" як організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.
   
   Стаття 14 Податкового кодексу України застосовує термін "торговельна точка", яким визначено поняття пункту продажу товарів - магазин, інша торговельна точка, що розташовані в окремому приміщенні, будівлі або їх частині, і мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину.
   
   Водночас, повідомляємо, що на законодавчому рівні термін "пункт ресторанного господарства" не визначений.
   
   Також, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2009 № 632 "Про затвердження Програми розвитку внутрішньої торгівлі на період до 2012 року" Мінекономіки розроблено проект Закону України "Про внутрішню торгівлю", який сприятиме впорядкуванню торговельної діяльності, забезпеченню населення торговельними площами до рівня європейських країн, створенню умов для розвитку конкурентного середовища, залучення інвестицій, підвищення рівня торговельного обслуговування населення та захисту прав споживачів, координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та одночасно визначатиме терміни у сфері провадження торговельної діяльності та ресторанного господарства.
   
   Разом з цим повідомляємо, що листи Міністерства економічного розвитку і торгівлі не є нормативно-правовими актами, вони мають лише роз'яснювальний характер і не встановлюють правових норм.
   
   Заступник Міністра економіки України
О. А. Сухомлин

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям