Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения относительно применения пункта 3 части первой статьи 17 Закона Украины "Об осуществлении государственных закупок"

О предоставлении разъяснения относительно применения пункта 3 части первой статьи 17 Закона Украины "Об осуществлении государственных закупок"



   
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ-РОЗ’ЯСНЕННЯ
   
   від 20.10.2014 р. № 3302-05/36411-03
   
   Щодо надання роз’яснення стосовно застосування пункту 3 частини першої статті 17 Закону України “Про здійснення державних закупівель”

   Міністерство економічного розвитку і торгівлі України за результатами спільної наради за участю Антимонопольного комітету України, Державної фінансової інспекції України, Проекту гармонізації систем захисту конкуренції та систем державних закупівель в Україні з стандартами ЄС, повідомляє.
   
   Закон України “Про здійснення державних закупівель” від 10.04.2014 № 1197-VІІ (далі – Закон) встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади.
   
   Відповідно до пункту 2 частини другої статті 22 Закону документація конкурсних торгів повинна містити, зокрема вимоги, встановлені статтею 17 цього Закону, та інформацію про спосіб документального підтвердження відповідності учасників встановленим вимогам згідно із законодавством.
   
   Згідно з пунктом 3 частини першої статті 17 Закону замовник приймає рішення про відмову учаснику, учаснику попередньої кваліфікації в участі у процедурі закупівлі, попередній кваліфікації учасників та зобов’язаний відхилити пропозицію конкурсних торгів (кваліфікаційну, цінову пропозицію) учасника (учасника попередньої кваліфікації) у разі, якщо суб’єкт господарювання (учасник або учасник попередньої кваліфікації) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за порушення, передбачене пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів (тендерів).
   
   Статтею 51 Закону України “Про захист економічної конкуренції” передбачено, що порушення законодавства про захист економічної конкуренції тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Розділом VІІІ цього Закону серед видів відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції передбачено накладення штрафу.
   
   Рішення про накладення штрафу відповідно до статті 7 Закону України “Про Антимонопольний комітет України”, статей 48 та 52 Закону України “Про захист економічної конкуренції” приймаються органами Антимонопольного комітету України.
   
   Таким чином, у замовника виникають підстави для застосування пункту 3 частини першої статті 17 Закону, починаючи з дати прийняття органами Антимонопольного комітету України рішення про накладення штрафу на суб’єкта господарювання та визнання вчинення ним порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, за умови прийняття таких рішень після набрання чинності Закону, тобто з 20.04.2014.
   
   Разом з тим форма документального підтвердження відповідності учасників вимозі, встановленій у пункті 3 частини першої статті 17 Закону, законодавством не визначена.
   
   Перелік документів, якими учасник повинен підтвердити свою відповідність зазначеній вимозі визначається замовником самостійно з дотриманням законодавства та принципів, установлених статтею 3 Закону.
   
   Водночас інформуємо, що на офіційному веб-порталі Антимонопольного комiтету України (www.amc.gov.ua) у розділі “Діяльність у сфері державних закупівель” розмiщено Зведені відомості про рішення органів АМКУ щодо визнання вчинення суб’єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосувалися спотворення результатів торгів (тендерів), а також щодо можливого подальшого судового розгляду цих рішень, їх перевірки, перегляду органами Антимонопольного комітету України.
   
   Заступник директора департаменту державних
   закупівель та державного замовлення
   
Л. Дудник

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям