Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об определении предмета закупки

Об определении предмета закупки



   
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.02.2013 р. № 3302-05/4104-12
   
   Щодо визначення предмета закупівлі

   Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (далі - Мінекономрозвитку) у зв'язку із численними зверненнями суб'єктів сфери державних закупівель щодо визначення предмета закупівлі повідомляє.
   
   Закон України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами) (далі - Закон) встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.
   
   Предмет закупівлі - це товари, роботи чи послуги, які закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі, на участь в якій учасниками подаються пропозиції конкурсних торгів (кваліфікаційні, цінові пропозиції) або пропозиції на переговорах (у разі застосування процедури закупівлі в одного учасника), або заявки (у разі застосування процедури електронного реверсивного аукціону). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом (пункт 24 частини першої статті 1 Закону).
   
   Порядок визначення предмета закупівлі затверджено наказом Мінекономіки від 26.07.2010 № 921 (далі - Порядок).
   
   Відповідно до пункту 2.1. Порядку (в редакції від 21.06.2012) предмет закупівлі товарів і послуг визначався замовником згідно з пунктами 23 і 30 частини першої статті 1 Закону та на основі Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97, затвердженого наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 30.12.97 № 822, за показником п'ятого знака (класифікаційне угруповання "категорія") із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги.
   
   При цьому згідно з підпунктом а) пункту 4 наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики "Про затвердження та скасування національних класифікаторів" від 11.10.2010 № 457 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.11.2010 № 530) (далі - Наказ) чинність Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97 скасовано з 31 грудня 2012 року.
   
   Крім того, зазначеним Наказом затверджено національний класифікатор України з наданням чинності з 1 січня 2012 року ДК 016:2010 - Державний класифікатор продукції та послуг на заміну ДК 016-97.
   
   У свою чергу, наказом Мінекономрозвитку від 19.12.2012 № 1449 "Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 11.01.2013 № 101/22633, внесені зміни до Порядку в частині визначення предмета закупівлі товарів і послуг на основі Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 N 457.
   
   Водночас звертаємо увагу, що наказ "Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі" від 19.12.2012 № 1449 набрав чинності 29.01.2013 (з дня його офіційного опублікування).
   
   Відповідно до пункту 2.1. Порядку (зі змінами) предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 23 і 30 частини першої статті 1 Закону України "Про здійснення державних закупівель" та на основі Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457, за показником п'ятого знака (класифікаційне угруповання "категорія") із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги. При цьому замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками шостого - десятого знаків зазначеного Класифікатора (класифікаційні угруповання "підкатегорія" і "тип"), а також за обсягом, номенклатурою та місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.
   
   
   Згідно з частиною першою сталі 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
   
   Частиною другою статті 5 Цивільного кодексу України передбачено, що акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність.
   
   Разом з цим відповідно до рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 № 1-рп/99 надання зворотної дії в часі нормативно-правовим актам може бути передбачено шляхом прямої вказівки про це в законі або в іншому нормативно-правовому акті.
   
   Ураховуючи, що така вказівка у вищезазначеному нормативно-правовому акті відсутня, процедури закупівлі, розпочаті за предметом закупівлі, визначеним у порядку, встановленому Уповноваженим органом до внесення відповідних змін до нього, завершуються відповідно до порядку, що діяв до дня набрання чинності цим наказом.
   
   Водночас, оскільки Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010 з наданням йому чинності 01.01.2012 затверджено саме на заміну Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97 та у зв'язку з тим, що зміни до Порядку, внесені наказом Мінекономрозвитку "Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі" від 19.12.2012 № 1449, набрали чинності 29.01.2013, у разі якщо процедура закупівлі розпочата замовником у період з 31.12.2012 по 28.01.2013 включно за предметом закупівлі, визначеним на основі Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97 або ДК 016:2010, подальше здійснення закупівлі за таким предметом відповідає меті Закону та не суперечить принципам здійснення закупівель, встановленим у статті 3 Закону.
   
   Додаток: на 2 арк.
   
   Директор департаменту державних
   закупівель та державного замовлення
Б. М. Горбансысий

   
   
Додаток

   
   
Список суб'єктів сфери державних закупівель

   
   Комунальне підприємство теплових мереж Харківського району;
   Територіальне управління державної судової адміністрації в місті Севастополі;
   Інформаційний бюлетень „Редукціон";
   Мелітопольське міжрайонне управління водного господарства;
   Державне підприємство „Криворізька теплоцентраль";
   Управління благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької n-ііської
   ради;
   Чернігівська обласна державна адміністрація;
   Департамент ресурсного забезпечення Міністерства надзвичайних ситуацій
   України;
   Комунальне підприємство „Харківводоканал";
   Державний заклад „Спеціалізована медикосанітарна частина № 2 МОЗ
   України";
   Комунальний заклад Першої обласної спеціалізованої лікарні м. Ромни;
   Комунальний заклад „Севастопольський протитуберкульозний диспансер";
   Комунальна установа „Любомирівський психоневрологічний інтернат"
   Запорізької обласної ради;
   Господарський суд Автономної Республіки Крим;
   Севастопольський апеляційний господарський суд;
   Київська міська клінічна лікарня № 18;
   Комунальне підприємство „Білозерська центральна районна лікарня";
   Запорізьке обласне управління водних ресурсів;
   Комунальне підприємство „Тернопільелектротранс";
   Військова частина А 0215 Міністерства оборони України;
   Центральна районна лікарня Каховської районної ради;
   Комунальне підприємство „Дорожньо-експлуатаційна служба";
   23.Комунальний заклад „Нікопольський медичний спеціалізований центр медико-соціальної реабілітації дітей" Дніпропетровської обласної ради";
   24. Державне підприємство „Білгород -Дністровський морський торговельний порт"
   25. Публічне акціонерне товариство „ДТЕК Дніпроенерго";
   Комунальний заклад „Запорізька обласна бібліотека для дітей „Юний читач";
   Комунальний заклад Маріупольської міської ради „Центр первинної медико-
   санітарної допомоги № 3 м. Маріуполя";
   Антимонопольний комітет України;
   Комунальне підприємство „Дніпроводоканал";
   Міністерство охорони здоров'я України;
   Виконавчий комітет Запорізької міської ради;
   Сумська обласна державна адміністрація

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям