Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно оплаты работ заказчиком субподрядчику

Относительно оплаты работ заказчиком субподрядчику



   
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
   
   РОЗ'ЯСНЕННЯ
   
   від 16.07.2015 р. № 3302-05/23259-07
   
   Щодо оплати робіт замовником субпідряднику

   Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розглянуло лист <…> щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель та повідомляє.
   
   Закон України "Про здійснення державних закупівель" в редакції від 27.03.2014 № 1170-VII (далі - Закон) встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.
   
   Відповідно до частини першої статті 40 Закону договір про закупівлю укладається в письмовій формі, а у разі здійснення закупівель за процедурою електронного реверсивного аукціону - у формі електронного документа, відповідно до положень Цивільного та Господарського кодексів України, законів України "Про електронний цифровий підпис", "Про електронні документи та електронний документообіг" з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.
   
   Згідно з частиною першою статті 838 Цивільного кодексу України підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.
   
   При цьому відповідно до пункту 101 постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 "Про затвердження Загальних умов укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" оплата робіт, виконаних субпідрядниками, проводиться на підставі складених ними та підписаних генеральним підрядником документів про прийняття виконаних робіт та їх вартість і може проводитися безпосередньо генеральним підрядником або замовником, якщо це передбачено договором підряду та договором субпідряду.
   
   Згідно з пунктом 20 постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1764 "Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва" приймання та оплата робіт, виконаних субпідрядниками, здійснюється генеральним підрядником або замовником на підставі підписаних документів згідно з умовами договору (контракту).
   
   Частиною першою та другою статті 638 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.
   
   У свою чергу, згідно з частиною першою статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.
   
   З огляду на викладене, у разі якщо можливість оплати робіт, виконаних субпідрядниками передбачена договором про закупівлю безпосередньо замовником субпідряднику та внесення змін до договору про закупівлю в частині найменування та реквізитів субпідрядників не є зміною істотних умов такого договору, замовник може укласти відповідну додаткову угоду з дотриманням вищезазначених Постанов та законодавства в цілому.
   
   Директор департаменту
   регулювання державних закупівель
   
О. Стародубцев

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям