Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно определения ожидаемой стоимости предмета закупки

Относительно определения ожидаемой стоимости предмета закупки



   
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.08.2015 р. № 3302-05/25483-06
   
   Щодо визначення очікувальної вартості предмета закупівлі

   Мінекономрозвитку розглянуло звернення Чернівецької обласної державної адміністрації <…> щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель та повідомляється.
   
   Закон України «Про здійснення державних закупівель» (далі - Закон) встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади.
   
   Статтею 4 Закону визначено, що закупівля здійснюється відповідно до річного плану, який складається та затверджується комітетом з конкурсних торгів згідно з частиною четвертою статті 11 Закону.
   
   Форму річного плану закупівель/річного плану закупівель, що здійснюються без проведення процедур закупівель, та Інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Мінекономрозвитку від 15.09.2014 № 1106 «Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель» (далі – Наказ № 1106).
   
   До річного плану включаються закупівлі, очікувана вартість яких, зокрема без урахування податку на додану вартість (далі – ПДВ) дорівнює або більше сум, що зазначені в частині першій статті 2 Закону; з урахуванням ПДВ не перевищує суми, що зазначена в частині першій статті 35 Закону, у разі планування процедури запиту цінових пропозицій;
   
   У разі якщо очікувана вартість предмета закупівлі без урахування ПДВ є меншою сум, зазначених у частині першій статті 2 Закону, предмет закупівлі відображається в додатку до річного плану, що є його невід’ємною частиною, який складається за формою річного плану закупівель, що здійснюються без проведення процедур закупівель, та підписується уповноваженою особою замовника (головною комітету з конкурсних торгів або особою, яка виконує його обов’язки).
   
   При цьому Законом не визначено органів, які уповноважені надавати офіційну інформацію щодо вартості товарів, робіт і послуг та переліку документів, якими необхідно керуватись замовнику від час визначення очікуваної вартості предмета закупівлі.
   
   З огляду на викладене, замовник самостійно визначає очікувану вартість предмета закупівлі, ураховуючи його специфіку, з дотриманням принципів, закріплених у статті 3 Закону та законодавства в цілому.
   
   Разом з тим, ураховуючи частину другу статті 19 Конституції України, та відповідно до Положення про Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 459, норм Закону до компетенції Мінекономрозвитку не належить визначення переліку органів, установ, організацій, які уповноважені надавати офіційну інформацію щодо вартості товарів, робіт і послуг.
   
   Одночасно зазначаємо, що листи Міністерств не встановлюють норм права, носять виключно рекомендаційний та інформативний характер.
   
   Принагідно інформуємо, що наразі створено Базу Знань (help.vdz.ua), яка містить додаткову інформацію щодо здійснення закупівель, зокрема, покрокові інструкції із посиланням на нормативно-правові акти, коментарі до діючого законодавства, інформацію про начальні заходи (курси), обговорення законопроектів, та можливість інтерактивного спілкування із отримання відповідей на питання, які виникають на практиці під час застосування законодавства.
   
   Директор департаменту
    регулювання державних закупівель
    Мінекономрозвитку
   
О. Стародубцев

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям