Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення представників громадських і профспілкових організацій до складу аудиторських груп (лист Мінфіну від 11.05.2017 р. № 33040-05-5/12605)

Щодо включення представників громадських і профспілкових організацій до складу аудиторських груп (лист Мінфіну від 11.05.2017 р. № 33040-05-5/12605)

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 11.05.2017 р. № 33040-05-5/12605

Міністерству <...>

 

Щодо надання роз'яснення

Міністерство фінансів України розглянуло лист <...> щодо надання роз'яснення стосовно включення представників громадських і профспілкових організацій до складу аудиторських груп та повідомляє.

Відповідно до підпункту 3 пункту 12 Порядку утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 N 1001, працівники підрозділу внутрішнього аудиту мають право ініціювати перед керівником міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади залучення експерта для забезпечення виконання аудиторського завдання.

Для організації внутрішніх аудитів керівник підрозділу внутрішнього аудиту визначає склад аудиторської групи, який повинен відповідати характеру й ступеню складності кожного внутрішнього аудиту, що передбачено підпунктом 4.4 глави 4 розділу III Стандартів внутрішнього аудиту, затверджених наказом Мінфіну від 04.10.2011 N 1247 та зареєстрованих в Мін'юсті 20.10.2011 за N 1219/19957 (далі - Стандарти внутрішнього аудиту).

Відповідно до пункту 4.5 глави 4 розділу III Стандартів внутрішнього аудиту з метою досягнення цілей та забезпечення належної якості внутрішнього аудиту призначається керівник аудиторської групи, який інформує керівника підрозділу внутрішнього аудиту про необхідність участі у внутрішньому аудиті залучених фахівців.

Залучення експерта іншого органу влади до проведення внутрішнього аудиту здійснюється за письмовим погодженням з керівником органу, в якому працює цей експерт (пункт 4.14 глави 4 розділу III Стандартів внутрішнього аудиту).

З урахуванням викладеного, залучення представників громадських та профспілкових організацій в якості експертів/фахівців до складу аудиторських груп повинно здійснюватися відповідно до вимог зазначених нормативно-правових актів.

Водночас наголошуємо, що відповідно до підпункту 4 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 N 1001 "Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади", пункту 3.5 глави 3 розділу II Стандартів внутрішнього аудиту міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади повинні вживати заходів до запобігання неправомірному втручанню третіх осіб у планування і проведення внутрішнього аудиту та підготовку звіту про його результати.

Перший заступник Міністра

О. Маркарова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям