Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об освобождении религиозных организаций от налогообложения добровольных пожертвований верующих

Об освобождении религиозных организаций от налогообложения добровольных пожертвований верующих



   
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 09.02.2011 р. № 31-20030-04-27/3487

    Міністерство фінансів на виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 18.01.2011 № 2144/1/1-11 розглянуло звернення Верховного Архієпископа Української греко-католицької церкві Л.Гузара, президента Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п’ятидесятників М.Паночка, головуючого у Раді євангельських протестантських церков України Падуна Л.М., керівника Братства (об’єднання) незалежних церков та місій євангельських християн-баптистів України Дебелинського С.М., направлених для розгляду Адміністрацією Президента України листом від 14.01.2011 № 03-01/249 щодо внесення змін до статті 157 Податкового кодексу України в частині недопущення оподаткування добровільних пожертвувань віруючих громадян, повідомляє наступне.
   
    Податковий кодекс України (далі – Кодекс), прийнятий на Пленарному засіданні Верховної Ради України 2 грудня 2010 року, який розроблений Урядом з метою реформування податкової системи та з урахуванням результатів всенародного обговорення, проведеного у форматі широкої суспільної дискусії, що відповідає положенням Програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».
   
    Положення зазначеного законодавчого акту направлені на реалізацію однією із основних засад, визначених статтею 67 Конституції України, щодо забезпечення прав, свобод та обов’язків сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
   
    Відповідно до розділу III Кодексу неприбуткові установи і організації є платниками податку на прибуток у разі отримання доходів, що підлягають оподаткуванню.
   
    До неприбуткових установ і організацій належать релігійні організації, зареєстровані згідно з вимогами законодавства (підпункт «д» пункту 157.1 статті 157).
   
    Доходи релігійних організацій звільняються від оподаткування податком на прибуток, якщо такі доходи отримані у вигляді:
   
   - коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;
   
   - доходів від надання культових послуг, а також пасивних доходів.
   
    У випадку отримання релігійними організаціями інших доходів, ніж вище визначені, така релігійна організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, що отримані з таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів.
   
    Поряд з тим, зобов’язання щодо сплати податку на прибуток відповідно до абзацу першого пункту 157.11 статті 157 стосується лише тих неприбуткових установ і організацій, які визначені у підпункті «г» пункту 157.1 статті 157 та не поширюється на релігійні організації, зареєстровані в порядку, передбаченому законом.
   
   Таким чином, Кодексом передбачено звільнення релігійних організацій від оподаткування добровільних пожертвувань віруючих, що узгоджується із положеннями статті 18 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
   
    Перший заступник Міністра
А.І. Марковський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям