Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отражении в бухгалтерском учете активов, находящихся на временно оккупированной территории Украины

Об отражении в бухгалтерском учете активов, находящихся на временно оккупированной территории Украины



   
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.06.2014 р. № 31-11410-08-10/15462
   
   Щодо відображення в бухгалтерському обліку активів, які перебувають на тимчасово окупованій території України

   Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку активів, які перебувають на тимчасово окупованій території України повідомляє.
   
   Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України» (далі – Закон) тимчасово окупована територія є невід'ємною частиною території України і на неї поширюється законодавство України.
   
   Відповідно до частини 3 статті 11 Закону за фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, підприємствами, установами, організаціями зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України.
   
   Активи, що перебувають на тимчасово окупованій території, публічні акціонерні товариства відображають у фінансовій звітності згідно вимог міжнародних стандартів фінансової звітності.
   
   Відповідно до міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 36 «Зменшення корисності активів» однією з ознак, що свідчить про зменшення корисності активу є зміни зі значним негативним впливом на суб’єкт господарювання у технологічному, ринковому, економічному або правовому оточенні, в якому діє суб’єкт господарювання, чи на ринку, для якого призначений актив.
   
   З огляду на викладене, на думку Міністерства фінансів України, об’єкти, які перебувають на тимчасово окупованій території України, мають обліковуватись у складі активів підприємства. Одночасно підприємство має оцінити негативний вплив змін у економічному і правовому середовищі та визнати суми втрат від зменшення корисності щодо зазначених об’єктів.
   
   Директор Департаменту податкової,
   митної політики та методології
   бухгалтерського обліку
   
М.О. Чмерук

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям