Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отражении в бухучете задолженности Госбюджета перед бюджетными учреждениями, выплатившими средний заработок мобилизованным работникам

Об отражении в бухучете задолженности Госбюджета перед бюджетными учреждениями, выплатившими средний заработок мобилизованным работникам



   
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.02.2015 р. N 31-11420-07-10/4186
   
   Щодо відображення в бухобліку заборгованості Держбюджету перед бюджетними установами, які виплатили середній заробіток мобілізованим працівникам

   Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України розглянув лист <...> щодо відображення в бухгалтерському обліку заборгованості Державного бюджету України перед бюджетними установами, які виплатили середній заробіток мобілізованим працівникам, та повідомляє.
   
   Відповідно до частини другої статті 39 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місця роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.
   
   Законом України від 20.05.2014 р. N 1275-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації" внесено зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України, яка передбачає, що за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку провадиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. На сьогоднішній день такий порядок не затверджено.
   
   Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з виплати мобілізованим працівникам зазначеної компенсації залежить від механізму її надання підприємствам та установам з Державного бюджету України, який має бути визначений у згаданому порядку.
   
   Враховуючи зазначене, підстави для відображення в бухгалтерському обліку заборгованості Державного бюджету України перед бюджетними установами, які виплатили середній заробіток мобілізованим працівникам, відсутні.
   
   Директор Департаменту податкової,
   митної політики та методології
   бухгалтерського обліку
   
М. Чмерук

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям