Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно бухгалтерского учета запасов

Относительно бухгалтерского учета запасов



   
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.03.2014 р. N 31-08420-07/23-638/954
   
   Щодо бухгалтерського обліку запасів

   
   Міністерство фінансів України розглянуло лист <...> щодо надання інформації з питань бухгалтерського обліку запасів та повідомляє.
   
   Статтею 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" визначено, що активи - це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.
   
   Відповідно до пункту 2 розділу I Положення з бухгалтерського обліку запасів бюджетних установ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2013 р. N 947 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 05.12.2013 р. за N 2063/24595 (далі - Положення), встановлено, що запаси - це активи, які утримуються для подальшого продажу, безоплатного розподілу, передачі за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі звичайної діяльності установи для подальшого споживання; перебувають у формі сировини чи допоміжних матеріалів для використання у виробництві продукції, при виконанні робіт, наданні послуг або для досягнення поставленої мети та/або задоволення потреб установи.
   
   Згідно з Положенням операційний цикл - це проміжок часу між придбанням запасів для провадження діяльності і отриманням грошових коштів від продажу виробленої з них продукції (робіт, послуг) або їх споживанням чи безоплатним розподілом (передачею) для досягнення поставленої мети та/або задоволення потреб установи.
   
   Пунктом 3 Положення визначено, що для цілей бухгалтерського обліку запаси установи включають, зокрема, малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше одного року або протягом операційного циклу, якщо він більше одного року.
   
   Таким чином, до складу запасів включаються матеріальні активи, які відповідають визначеним Положенням ознакам та очікуваний термін використання яких може бути більше одного року, за умови, що ці активи будуть спожиті протягом одного операційного циклу.
   
   
   Перший заступник Міністра
   
А. Мярковський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям