Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно финансирования отрасли образования

Относительно финансирования отрасли образования



   
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.09.2014 р. N 31-07010-05-3/24264

   Кабінету Міністрів України
   
Центральному комітету профспілки працівників освіти і науки України

   
Щодо фінансування галузі освіти

   Міністерство фінансів України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 N 31476/1/1-14 розглянуло листа Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України щодо фінансування галузі освіти і доповідає.
   
   Щодо педагогічного навантаження вчителів
   
   На початок 2013/14 навчального року кількість учнів у загальноосвітніх навчальних закладах складала 4184477 осіб, кількість вчителів - 503875. Показник співвідношення кількості учнів на одного вчителя складав 8,3.
   
   Необхідно зазначити, що у 2005/06 навчальному році кількість учнів у загальноосвітніх навчальних закладах складала 5372988 осіб, кількість вчителів - 537117 осіб. Показник співвідношення кількості учнів на одного вчителя складав 10.
   
   Тобто за останні 8 років при скороченні кількості учнів майже на 30 відсотків скорочення кількості педагогічних працівників практично не відбулося.
   
   Необхідно зазначити, що показник співвідношення кількості учнів до кількості вчителів суттєво відрізняється від аналогічних показників країн світу.
   
   За даними Організації економічного співробітництва та розвитку середній показник співвідношення кількості учнів на одного педагогічного працівника у таких країнах як Франція, Німеччина, Японія, Ірландія, Боснія і Герцеговина складає близько 20 учнів на 1 вчителя, а у Кореї - близько 30 учнів на 1 вчителя.
   
   Щодо співвідношення студент-викладач у вищих навчальних закладах, то для підготовки бакалаврів цей показник у середньому становить 12, спеціалістів, магістрів - 6, аспірантів, докторантів - 12.
   
   За даними Організації економічного співробітництва та розвитку показник співвідношення студент-викладач у 2011 році складав у Чехії 21 (збільшився проти 20 у 2010 році на 5 відсотків), у Бельгії 20,1 (збільшився проти 19,3 у 2010 році на 4 відсотки), у Італії 19,0 (збільшився проти 18,7 у 2010 році на 1,6 відсотка), у Франції 17,5 (збільшився проти 15,8 у 2010 році на 10,8 відсотка), в Угорщині 16,3 (збільшився проти 13,9 у 2010 році на 17,3 відсотка).
   
   Не дивлячись на зазначене, обсяг педагогічного навантаження у загальноосвітніх навчальних закладах збережено на рівні 18 навчальних годин на тиждень, також залишається незмінним співвідношення студент-викладач.
   
   Щодо постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 N 88
   
   Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 N 88 внесені зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. N 373.
   
   Зазначеною постановою передбачається встановлення надбавки у розмірі до 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування.
   
   Тобто у межах фонду оплати праці керівник установи освіти може виплачувати надбавку у максимальному розмірі.
   
   Крім того, зазначене створить умови для гнучкого стимулювання працівників.
   
   Керівнику надано право встановлювати конкретний розмір надбавок відповідно до особистого внеску працівників у загальні результати роботи у межах фонду оплати праці.
   
   Розмір доплат встановлюється керівником навчального закладу (установи) у межах фонду оплати праці.
   
   Таким чином, доплати не відміняються і можуть встановлюватися у будь-якому розмірі у межах встановленого граничного розміру.
   
   Необхідно також зазначити, що практично усі надбавки чи доплати згідно з чинними нормативно-правовими актами встановлюються у граничному розмірі.
   
   Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 N 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" встановлені надбавки:
   
   - працівникам у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі;
   
   доплати:
   
   - працівникам у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників, за суміщення професій (посад), за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт;
   
   - працівникам у розмірі до 40 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за роботу у нічний час, якщо вищий розмір не визначено законодавством, за кожну годину роботи з 10 години вечора до 6 години ранку встановлюються у граничному розмірі.
   
   У граничному розмірі також встановлюються надбавки за вчене звання професора - до 33 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), доцента, старшого наукового співробітника - до 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), за науковий ступінь доктора наук - до 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), кандидата наук - до 15 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).
   
   Пунктом 4 цієї постанови надано право керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам бюджетних установ, закладів та організацій у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисах доходів і видатків установлювати працівникам цих установ, закладів та організацій конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.
   
   Заступник Міністра -
   керівник апарату
   
В. Матвійчук

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям