Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно расходования акцизного налога с алкогольных напитков и табачных изделий

Относительно расходования акцизного налога с алкогольных напитков и табачных изделий



   
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.06.2015 р. № 31-11230-05/28-350/376

   Міністерство фінансів України розглянуло Ваше звернення від 28.05.2015 щодо витрачання акцизного податку з алкогольних напоїв та тютюнових виробів і повідомляє.
   
   Статтею 29 Бюджетного кодексу України передбачено зарахування акцизного податку з вироблених та ввезених підакцизних товарів, у тому числі з алкогольних напоїв та тютюнових виробів, до загального фонду державного бюджету.
   
   Згідно зі статтею 7 Бюджетного кодексу України Державний бюджет України формується на принципах збалансованості. За рахунок доходів загального фонду державного бюджету, в тому числі надходжень акцизного податку, здійснюється фінансування програм, визначених статтею 87 Бюджетного кодексу України, зокрема на: національну оборону, правоохоронну діяльність, забезпечення безпеки держави та цивільний захист населення і територій, освіту, охорону здоров'я, соціальний захист та соціальне забезпечення, культуру і мистецтво, фізичну культуру і спорт, державні програми розвитку транспорту, дорожнього господарства, зв'язку, телекомунікацій та інформатики, інші програми, які мають виключно державне значення.
   
   Крім того, у 2015 році запроваджено акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, у тому числі алкогольних напоїв та тютюнових виробів, у розмірі 5 % вартості товарів. Згідно зі статтями 64 та 69 Бюджетного кодексу України, зі змінами, внесеними Законом України від 28.12.2014 № 79, зазначений податок зараховується до доходів загального фонду сільських, селищних та міських бюджетів, а також бюджетів об'єднаних територіальних громад.
   
   Відповідно до статі 70 Бюджетного кодексу України видатки та кредитування місцевих бюджетів включають бюджетні призначення, встановлені рішенням про місцевий бюджет, на конкретні цілі, пов'язані з реалізацією програм та заходів згідно із статтями 88-91 цього Кодексу, зокрема на: місцеву пожежну охорону, муніципальні формування з охорони громадського порядку, місцеві програми соціального захисту та соціального забезпечення, компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян, місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів, транспорт, дорожнє господарство, інші програми, пов'язані з виконанням власних повноважень, затверджені відповідною місцевою радою.
   
   Директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку
М. Чмерук

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям