Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо окремих питань оприлюднення інформації про бюджет (лист Мінфіну від 12.06.2017 р. № 05110-18/23-2139/2/1901)

Щодо окремих питань оприлюднення інформації про бюджет (лист Мінфіну від 12.06.2017 р. № 05110-18/23-2139/2/1901)

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 12.06.2017 р. № 05110-18/23-2139/2/1901

Щодо окремих питань оприлюднення інформації про бюджет

Міністерство фінансів України розглянуло звернення щодо окремих питань оприлюднення інформації про бюджет та повідомляє.

Питання оприлюднення та публічного представлення інформації про бюджет унормовано статтею 28 Бюджетного кодексу України (далі - Кодекс).

Відповідно до частин четвертої та п'ятої зазначеної статті інформація про місцевий бюджет (рішення про місцевий бюджет, квартальні звіти про виконання місцевого бюджету) підлягає обов'язковій публікації у газетах, визначених Верховною Радою Автономної Республіки Крим, відповідними місцевими радами.

Реалізація вказаних норм забезпечується місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. При цьому інформація публікується як стосовно місцевих бюджетів, які формуються та виконуються за програмно-цільовим методом, так і тих, які його не застосовують.

Публічне представлення та публікацію інформації про бюджет за бюджетними програмами і показниками, бюджетні призначення щодо яких визначені рішенням про місцевий бюджет, здійснюють головні розпорядники коштів місцевих бюджетів у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

Оприлюднення здійснюється шляхом розміщення на своїх офіційних сайтах паспортів бюджетних програм та звітів про виконання паспортів бюджетних програм (абзац п'ятий частини п'ятої статті 28 Кодексу).

Водночас частиною шостою Кодексу передбачено, що інформація про бюджет оприлюднюється з додержанням вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" від 13.01.2011 р. N 2939-VI в частині оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних.

Умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання коштів державного і місцевих бюджетів визначаються Законом України "Про відкритість використання публічних коштів" від 11.02.2015 р. N 183-VIII (далі - Закон).

Відповідно до частини першої статті 2 Закону інформація, яку потрібно оприлюднити, готується розпорядниками та одержувачами коштів місцевих бюджетів та подається ними для оприлюднення на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, який є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет.

З урахуванням цих норм головні розпорядники коштів місцевих бюджетів у разі відсутності власного сайту можуть оприлюднювати інформацію на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних: http://data.gov.ua.

За порушення вимог Закону передбачена відповідальність, яку несуть керівники розпорядників та одержувачів коштів місцевих бюджетів (стаття 4 Закону). До таких порушень віднесено: неоприлюднення інформації відповідно до Закону; оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації; несвоєчасне оприлюднення інформації.

Заступник Міністра

С. Марченко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям