Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо розміру орендної плати, яка сплачується до державного бюджету (лист Мінфіну від 05.09.2017 р. № 06220-12/23-3435/5/2785)

Щодо розміру орендної плати, яка сплачується до державного бюджету (лист Мінфіну від 05.09.2017 р. № 06220-12/23-3435/5/2785)

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 05.09.2017 р. № 06220-12/23-3435/5/2785

Щодо розміру орендної плати, яка сплачується до державного бюджету

Міністерство фінансів України <...> розглянуло <...> звернення <...> щодо розміру орендної плати, яка сплачується до державного бюджету, та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 2 статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" державну політику у сфері оренди здійснюють: Кабінет Міністрів України, а також Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо державного майна; органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, - щодо майна, яке належить Автономній Республіці Крим; органи місцевого самоврядування - щодо майна, яке перебуває в комунальній власності.

Пунктом 2 статті 19 зазначеного Закону України визначено, що Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об'єктів, що перебувають у державній власності, Кабінетом Міністрів України. Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим (для об'єктів, що належать Автономній Республіці Крим), та органами місцевого самоврядування (для об'єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об'єктів, що перебувають у державній власності, під час визначення орендаря на конкурсних засадах.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 р. N 786 затверджено Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції розподілу. Пунктом 17 Методики визначено, що у разі оренди майна бюджетних установ орендна плата спрямовується до державного бюджету в розмірі, встановленому Бюджетним кодексом України.

Підпунктом 10 частини 3 статті 29 Бюджетного кодексу України визначено, що джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів є, зокрема, 50 відсотків орендної плати за користування іншим майном, що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок державного бюджету.

У той же час підпунктом 34 частини 2 зазначеної статті встановлено, що до доходів загального фонду Державного бюджету України належать надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном (крім орендної плати, визначеної пунктом 10 частини третьої цієї статті).

Таким чином, розподіл плати за оренду державного майна, що належить бюджетним установам, які фінансуються за рахунок державного бюджету, повинен здійснюватися відповідно до вказаних законодавчих та нормативно-правових документів.

 

Заступник Міністра

С. Марченко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям