Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо службових відряджень (лист Мінфіну від 12.01.2016 р. № 31-08030-16-10/965)

Щодо службових відряджень (лист Мінфіну від 12.01.2016 р. № 31-08030-16-10/965)

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 12.01.2016 р. № 31-08030-16-10/965

Щодо службових відряджень

Міністерство фінансів на виконання доручення Кабінету Міністрів України <...> розглянуло лист <...> щодо порядку оформлення службових відряджень працівників і повідомляє.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 р. N 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Разом з тим слід зауважити: якщо працівник здійснює окремі поїздки в межах виконання своїх безпосередніх обов'язків, то, на нашу думку, такі поїздки не є службовими відрядженнями. У такому разі працівнику можуть відшкодовуватись витрати на проїзд у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.97 р. N 922 "Про відшкодування окремим категоріям працівників бюджетних установ та організацій витрат на проїзд у пасажирському транспорті у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків".

Водночас рішення щодо оформлення поїздки працівника як службового відрядження приймається керівником виходячи з посадових обов'язків такого працівника, мети поїздки тощо.

У разі оформлення поїздки як службового відрядження (з видачею відповідного наказу) витрати у зв'язку з таким відрядженням відшкодовуються працівнику незалежно від відстані до місця відрядження в розмірах, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. N 98 "Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів".

Згідно з Конституцією України систему адміністративно-територіального устрою України складають Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони у містах, селища і села.

Одночасно зазначаємо, що згідно з Положенням про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.04.2014 р. N 197, забезпечення формування та реалізація державної регіональної політики, зокрема щодо адміністративно-територіального устрою, є одним із основних завдань Мінрегіону. Тому за роз'ясненням щодо того, що є населеним пунктом, слід звернутися до даного Міністерства.

 

Заступник Міністра

Р. Качур

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям