Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке компенсации из бюджета средней заработной платы мобилизованным

О порядке компенсации из бюджета средней заработной платы мобилизованным



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.05.2015 р. N 515/13/84-15
   
   Щодо порядку компенсації з бюджету середньої заробітної плати мобілізованим

   <...> Компенсація середньої заробітної плати підприємствам, яка виплачується працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється відповідно до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року N 105 (далі - Порядок).
   
   Порядок визначає механізм виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі - працівники), за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2501350 "Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період".
   
   Підприємствам, установам та організаціям спрямовуються кошти за бюджетною програмою 2501350 на виплату компенсації за період з січня 2015 року (звіт подається за кожний місяць окремо).
   
   Поряд з цим, інформуємо, що на сьогодні Мінсоцполітики спільно з Мінфіном опрацьовують питання щодо можливості внесення змін до законодавства з метою виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям за період з 18.03.2014 р. до 31.12.2014 р. згідно з Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації".
   
   Тобто нарахування та виплата середньої заробітної плати проводяться за місцем роботи працівника у строки виплати заробітної плати, встановлені колективним договором або іншим локальним актом підприємства, з урахуванням положень статті 115 Кодексу законів про працю України.
   
   Звіти подають згідно з додатками до Порядку, в яких передбачено, що підприємства надають інформацію про "нараховану середню заробітну плату" працівникам.
   
   Якщо повістки щодо призову працівників надходили з військових комісаріатів, які знаходяться в іншому місті, або надходили з декількох районних (міських) військкоматів, то звіти для погодження подають на паперових носіях до кожного військкомату, якими працівники були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.
   
   Відповідно до частини четвертої статті 119 КЗпП за працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності більше ніж на один рік. Тобто згідно з чинним законодавством зазначені гарантії забезпечуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації.
   
   Питання нарахування на середній заробіток працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування належить до компетенції Державної фіскальної служби України.
   
    Директор Департаменту
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям